van•den•b.com

weblog [het, de; o en m -s: een ~ bijhouden]
van
Walter van den Berg

Hondenjaren

Ik heb een methode gevonden om in de tijd te reizen. Mijn ouders zijn allebei dood, en ik ga terug om ze te overtuigen dat ze moeten stoppen met roken. Ik heb mijn eerste tijdreis net achter de rug, en ik ga alles documenteren op hondenjaren.nl.

Ik ben het eerste verslag aan het uittypen. Ik heb het gevonden op handgeschreven briefjes, op de plek waar ik het in 1978 heb achtergelaten. De verrassing was toch groter dan ik verwachtte: het was dus echt gebeurd.

Eerste zinnen

Dit zijn de eerste zinnen van het verslag uit 1978:

Ik durf mijn ogen niet meteen open te doen. Ik probeer me eerst bewust te worden van het lichaam waar ik in zit. Het is… kort. Ik ben een man van twee meter maar nu ben ik kort. Ik denk na over wat er straks gaat gebeuren.
Ik ga mijn ouders zien, levend, en dat gaat een schok zijn, maar zij zien een joch dat ze de dag daarvoor hebben ingestopt. Het is zaak zo normaal mogelijk over te komen. Ik haal diep adem, tel van drie naar één, en open dan mijn ogen.

De slaapkamer is groot en heeft wit-groen behang. Of groot: ik moet me realiseren dat mijn perspectief zich aanpast aan mijn lengte. Het behang moet betekenen dat ik in Nijmegen ben. We hebben twee of drie jaar in Nijmegen gewoond; binnengekomen in de eerste klas van de lagere school, terug naar Amsterdam in de derde klas.

Ik zwaai mijn benen uit het hoge bed, het scheepsbed dat we bij de Miro hebben gekocht, spaanplaat beplakt met vurenhout fineer en moet een lach onderdrukken. Het zijn de jaren 70 en mijn benen zijn belachelijk kort. Ik duw mezelf van het bed en ik ga staan en val meteen om: mijn zwaartepunt zit lager, het voelt alsof er zakken grind aan mijn knieën hangen. Ik lach weer. Ik heb in de tijd gereisd en ik ben een kind.

Bijna

Ik heb het eerste verslag bijna klaar. Tot die tijd: schrijf u in voor de nieuwsbrief . U bent de eerste die het hoort als 1978 online staat.

Link | 22 juli 2014 | Categorie:

Bij Hard Gras: Begrip

Ik heb een piepklein stukje bij Hard Gras ingeleverd, over Het Meisje dat meeleefde met mijn WK-beleving.
Lees het bij Hard Gras.

Link | 13 juli 2014 | Categorie:

Nieuw op dit weblog

Wat volgt zal de meesten van u aan de reet roesten, maar ik wil het wel verteld hebben voor de volledigheid: ik ben overgestapt op WordPress.

WordPress is het nieuwe content management systeem (cms) achter dit weblog. Uitleg voor de leek: vrijwel iedere website die u tegenkomt op het wereldwijdewebje wordt gevuld via een cms. De vuller van de website (in dit geval: ik, in het geval van nu.nl, om maar een site te noemen die u kent: iemand van de redactie) logt in op een speciale pagina van de website en tikt daar een stukje. Zo’n cms ziet er min of meer uit als Microsoft Word met een hele zwik extra opties om een berichtje op de website op de juiste plek te krijgen.

Wat was er eerst en waarom de overstap?

Vandenb.com heeft jarenlang gedraaid op Pivotx. Ik ben ooit in 1999 of 2000 begonnen met handgeklopte html, daarna ontdekte ik blogger.com, en Pivotx begon als een reactiescriptje op mijn blogger-blog, in elkaar gezet door Bob den Otter. Bob was al bezig een volwaardig cms te bouwen van dat beginnetje, en toen het kon, ben ik op Pivotx overgestapt. Maar je kan de vooruitgang niet stoppen: Bob was ongelukkig over de kathedraal die Pivotx was geworden en begon een nieuw project: Bolt. Bolt is absoluut een kunstwerkje, maar het was te lean voor wat ik wilde met vandenb.com. Dus daarom de overstap naar WordPress, waar een enorme hoeveelheid gebruikers en slimme nerds ervoor hebben gezorgd dat alles wat ik wil al beschikbaar is.

Wat is er nieuw: nog hippere urls

Wat ik tot nog toe anders heb is nog niet heel spectaculair, maar ik ben rustig bezig alles uit te bouwen. De site staat, alles werkt, en nu komt het potje lak tevoorschijn om de boel te laten glimmen.

In ieder geval nieuw: nog hippere urls. De url van dit postje is opgebouwd uit: vandenb.com/ [de basis] /meta/ [de categorie waar het postje woont] /nieuw-op-dit-weblog/ [de titel]. Ik hou daarvan. Het woord ‘meta’ zegt de toevallige bezoeker niet veel, maar in het geval van een postje als vandenb.com/games/eindelijk-volwassen/ kan de lezer (en Google) bedenken dat het best wel eens een postje over spelletjes kan zijn.

Verder: gerelateerde postjes

Ook nieuw: gerelateerde postjes. Kijk bij dit postje onderaan en je ziet een blokje met postjes die ook interessant zouden kunnen zijn als je verder wil lezen.

En: Disqus

Onder aan de individuele pagina van dit postje (dus niet op de homepage) staat een blokje van Disqus. Dat is een reactiesysteem dat min of meer losstaat van het weblog. De originele reacties op vandenb.com zijn verzwolgen door de digitale golven van de vooruitgang. Nou ja, ik heb ze nog wel in een flinke verzameling flat files, maar met de export van Pivotx naar WordPress kreeg ik de reacties niet mee, helaas. Ik weet ook niet of de autonome reactie op een weblog zoals dit nog toekomst heeft; als ik een linkje plaats op Facebook naar een stukje, komen vrijwel alle reacties onder dat Facebooklinkje te staan. Met Disqus kan je reageren met Facbook-inlog, maar ook via Twitter of Google Plus.

Verder

Verder zijn er voor mij een paar dingen makkelijker geworden die u niet direct aan de voorkant ziet. Vooral de vrijheid om zelf iets slims te bouwen in PHP (de scripttaal waarin de WordPress-templates zijn gemaakt) gaat ooit nog van pas komen. Ik wil iets slims scripten waarbij de hoeveelheid postjes op de voorpagina afhankelijk is van de lengte van de postjes. Bij vier lange postjes: toon vier postjes. Als er vier korte postjes (kale links naar iets leuks met een commentaar van 1 regel, bijvoorbeeld) doorheen zwerven: toon acht postjes. En met WordPress weet je het nooit: het zou zomaar al eens gebouwd kunnen zijn.

Link | 11 juli 2014 | Categorie:

Planeet vandenb, wk-editie

1.

Ik heb al een paar dagen Don’t Speak van No Doubt in mijn hoofd. Dat is een kutliedje, maar het gaat niet weg, omdat ik aan voetbal denk. Er is een WK bezig. We kunnen wereldkampioen worden, en dat komt door Louis van Gaal. En dat liedje zit altijd in mijn hoofd als ik aan Louis denk. Toen Louis afscheid nam bij Ajax, werd dat gedraaid, omdat hij het geen kutliedje vond, denk ik.

Nu kunnen we wereldkampioen worden, en ik heb een kutliedje in mijn hoofd.

2.

WK-finale, 1978Ik zag de aflevering van Andere Tijden Sport, over het WK van 78. Ik werd een beetje angstig met terugwerkende kracht door de tv-beelden uit die tijd; hoe kon je zo behoorlijk een wedstrijd volgen? En: hoe moest je tv kijken zonder grappen te maken op Twitter? Maar ja: mensen wisten niet beter.

3.

In 1978 was ik 8, of nog net niet, en ik heb een herinnering: ergens kon je munten verzamelen met de beeltenissen van de spelers (ik geloof dat ik een Kees Kist had, maar ik weet niet of dat klopt) en tijdens de finale stonden mijn zus, een buurjongen en ik op de galerij van onze flat naar de lege straten te kijken. Ik hield niet van voetbal. De eerste WK-finale die ik bewust mee had kunnen maken en ik vond mijn vader maar een rare man, dat ie zich zo op kon winden van 22 mannen die achter een bal aanrenden.

4.

Ik kan me nu heel, heel erg opwinden over 22 man die achter een bal aanrennen.

Link | 8 juli 2014 | Categorie:

Eerder


Oud op internet

Een stuk achter de betaalmuur van Bright Ideas. Over generaties en cycli op internet, en over bijblijven als oude man.

Lees verder | 9 juni 2014

Het worstelen en het klapstoeltje

Het klapstoeltje bleek nog steeds een iconisch en onmisbaar attribuut bij het showworstelen te zijn. Ik genoot, en mijn neefje ook.

Lees verder | 26 mei 2014

De goeie stukjes