van•den•b.com

weblog [het, de; o en m -s: een ~ bijhouden]
van Walter van den Berg

Gelezen: Rabbit, Run - John Updike

Dit is geen recensie. In de rubriek 'gelezen' wil ik mijn leeslijst bijhouden en noteren wat me opviel aan een boek. Er kunnen spoilers langskomen.

Ik heb een rijtje 'essentiële boeken' staan thuis, en als ik een boek lees, zit er altijd het risico in dat dat rijtje uitgebreid moet worden. Essentieel betekent bij mij eigenlijk: word ik er gelukkig van als ik het boek nog een keer moet lezen? Dus stelt u zich niet te veel voor van dat rijtje; er kan zomaar een boek tussenzitten waar u van zou gniffelen. Die gekke vandenb toch.

Lees verder: Gelezen: Rabbit, Run - John Updike
18 April 2014 | Categorie: Gelezen

Nooit meer slapen, vierde nacht

Het VPRO-radioprogramma Nooit Meer Slapen heeft iedere week een gastschrijver. Die gastschrijver leest iedere nacht een stukje fictie voor, gebaseerd op de het nieuws van die dag. In de week van 24 februari ben ik de gastschrijver. Dit stukje is, net als de nacht hiervoor, gebaseerd op de schimmige avonturen van een voortvluchtig stel.

Tony, zei het meisje, Tony, is nu de rechtszaak?
Nee, zei Tony, de rechtszaak is nu niet.
Waar brengen ze ons naartoe dan?
Ze brengen ons naar de rechter.
Dus nu is de rechtszaak?
Nee, nu is niet de rechtszaak.

Lees verder: Nooit meer slapen, vierde nacht
28 Februari 2014 | Categorie: Ergens anders

Nooit meer slapen, derde nacht

Het VPRO-radioprogramma Nooit Meer Slapen heeft iedere week een gastschrijver. Die gastschrijver leest iedere nacht een stukje fictie voor, gebaseerd op de het nieuws van die dag. In de week van 24 februari ben ik de gastschrijver. Dit stukje is, net als de nacht hiervoor, gebaseerd op de schimmige avonturen van een voortvluchtig stel.

Tony stond in zijn cel. Het was een typische arrestantencel; een minimaal rvs interieur bestaande uit een brits en een wc. De brits en de wc kwamen allebei uit de muur, en er waren geen scherpe hoeken - als je jezelf pijn wilde doen, was dat niet heel moeilijk, maar als je bloed wilde produceren, moest je er je best voor doen.

Lees verder: Nooit meer slapen, derde nacht
27 Februari 2014 | Categorie: Ergens anders

Nooit meer slapen, tweede nacht

Het VPRO-radioprogramma Nooit Meer Slapen heeft iedere week een gastschrijver. Die gastschrijver leest iedere nacht een stukje fictie voor, gebaseerd op de het nieuws van die dag. In de week van 24 februari ben ik de gastschrijver. Dit stukje is, net als de nacht hiervoor, gebaseerd op de schimmige avonturen van een voortvluchtig stel.

Ze hadden uiteindelijk de Honda stilgezet bij een gallerijflatje aan de rand van een kleine stad, omdat Tony een theorie had over de boerderijen - op de boerderijen hadden ze geweren, want in Duitsland mochten mensen geweren hebben. Ik ben niet van plan met een schot hagel in m’n buik dood te gaan, had hij gezegd. Een politiekogel of honderd politiekogels is goed, had hij gezegd, maar geen schot hagel van een domme boer.

Lees verder: Nooit meer slapen, tweede nacht
26 Februari 2014 | Categorie: Ergens anders

Nooit meer slapen, eerste nacht

Het VPRO-radioprogramma Nooit Meer Slapen heeft iedere week een gastschrijver. Die gastschrijver leest iedere nacht een stukje fictie voor, gebaseerd op de het nieuws van die dag. In de week van 24 februari ben ik de gastschrijver. Dit stukje is gebaseerd op de schimmige avonturen van een voortvluchtig stel. 

Tony, zei het meisje, Tony, we moeten gaan.
Tony bleef nog een paar tellen zitten.
De uitbater van de belwinkel deed of ie ergens anders mee bezig was; hij pakte een doosje aan de linkerkant van zijn zaak en verplaatste het naar de rechterkant van zijn zaak.
Tony, zei het meisje nog een keer.

Lees verder: Nooit meer slapen, eerste nacht
25 Februari 2014 | Categorie: Ergens anders

Angst voor verkluuning

Onderstaand stuk ramde ik eind 2013 uit mijn toetsenbord, behoorlijk boos, nadat ik een artikel van Wilma de Rek in de Volkskrant had gelezen. Dat artikel heb ik beschikbaar voor de context, maar ik heb het wel gepikt van de site van Volkskrant, dus lees het snel voor de copyrightpolitie op mijn stoep staat.
Ik mailde dit stuk naar de Volkskrant, en ik kreeg een sportief mailtje terug van Wilma, die chef boeken is aldaar. Ze zou me erover bellen, maar ze was op vakantie, en na een tijd was het momentum voorbij en zou het gek zijn als ze het nog zouden plaatsen. Maar de inhoud geldt nog steeds, wat mij betreft. Komt ie:

Het moet met Kluun begonnen zijn.
Kluun heeft met zijn 'Komt een vrouw bij de dokter' flink wat schade aangericht voor iedereen die een boek schrijft en erbij vertelt dat het autobiografisch is. Daar kan Kluun verder niets aan doen; het zijn de beroepslezers die er boos om werden en vervolgens een verbod op (het vermelden van) autobiografische elementen uitvaardigden.

Lees verder: Angst voor verkluuning
28 Januari 2014 | Categorie: Ergens anders

Het simpele leven van Roy Donders

Een paar weken geleden keken we naar een aflevering van de RTL-realityserie Roy Donders, stylist van het Zuiden en we werden er een beetje bedroefd van. Daar leken we alleen in te staan, want Roy is een daverend succes.

Lees verder: Het simpele leven van Roy Donders
02 December 2013 | Categorie: vandenb vindt

Gelijk

We gingen de hond uitlaten, het laatste rondje, en om de hoek had iemand zijn auto dubbel gezet. Achter die auto stond een rijtje van vijf, zes auto's, en de meeste bestuurders waren uitgestapt en keken naar de ramen boven de straat, alsof de bestuurder van de dubbelgezette auto achter een van die ramen zou staan en terug zou kijken.

Lees verder: Gelijk
04 November 2013 | Categorie: Klein

vandenb vindt iets over GTA 5 Online

Ik had alle missies in GTA 5 gespeeld. Ik reed alleen nog maar doelloos rond. De cutscenes waren op, en ik kon mijn maten waar ik al die bankovervallen mee had gepleegd nog wel bellen, maar waarvoor? Een spelletje darten? We waren gepensioneerd. Het hoefde allemaal niet meer. 

Dus ik startte het online spel op. Ik had dat lang afgehouden, veel slechts over gelezen, en ik wist al hoe dat zou gaan: totaal overlopen worden door jongetjes die vanaf dag 1 enorme wapens hadden verzameld.

Lees verder: vandenb vindt iets over GTA 5 Online
14 Oktober 2013 | Categorie: Games

Op facebook

Van dode mannen win je niet heeft een eigen facebookpagina die je kan liken. Daar is het gezelliger dan hier. Ik zal hier binnenkort weer wat echte stukjes schrijven. Over de nieuwe Stephen King, bijvoorbeeld.

12 Oktober 2013 | Categorie: Klein

Een lijstje van de betere webwinkels

Wil je graag een exemplaar van Van dode mannen win je niet online bestellen? Dat kan altijd bij Bol.com, en ik ben blij als je mijn boek wilt lezen, maar Bol.com zorgt er ook een beetje voor dat mijn boek (en heel veel andere boeken) slecht wordt ingekocht door de gewone boekwinkels. En potdorie, ik wil graag bij de boekwinkels liggen. Die gewone boekwinkels hebben meestal een webshop. Als je daar je boeken koopt, heb je ze net zo snel in huis als wanneer ze van Bol.com vandaan komen.

Lees verder: Een lijstje van de betere webwinkels
02 Oktober 2013 | Categorie: Literatureluur

In de winkel/Interview bij Kunststof

Het boek is te koop, en er staat een radio-interview online.

Lees verder: In de winkel/Interview bij Kunststof
26 September 2013 | Categorie: Literatureluur

Ouder/