van•den•b.com

weblog [het, de; o en m -s: een ~ bijhouden]
van Walter van den Berg

De iPad

Ik ben teleurgesteld door Apple. Als fanboy wilde ik heel graag hun nieuwe gadget geweldig vinden, maar de iPad is een uitgewalste iPod touch. En dat vrijwel letterlijk: je kunt alle apps uit de appstore draaien, en je kan ervoor kiezen dat te doen in een groot zwart kader of met een verdubbeling van pixels: uitwalsen dus.

Dat is alleen interessant voor games, maar ik game vrijwel niet op mijn iPhone; ik gebruik vooral apps voor twitter, facebook, en allerlei opzoek- en contentspul. Bij Steve Jobs op het podium zag je de facebookapp in uitgewalste vorm, en dat was ronduit lelijk.

Ik had meer innovatie verwacht. Ik dacht aan een briljante oplossing waar iedereen van achterover zou vallen. Een apart scherm voor 'kleine' apps en een groter scherm voor het browsen, gamen en film kijken, bijvoorbeeld, een beetje zoals de Nook, maar dan nog slimmer. Of iets volledig anders. Maar in ieder geval: iets waar niemand, in alle speculaties, nog aan had gedacht.

Het zou goed kunnen dat ontwikkelaars straks met briljante apps komen, speciaal voor de iPad, waardoor ik 'm alsnog onmisbaar ga vinden. De killer-app op de iPhone is tenslotte ook de appstore. Maar het apparaat zelf valt erg tegen. Ik wil geen boek lezen van een scherm waar je na verloop van tijd pijn in je ogen van gaat krijgen (e-bookreaders die alleen dat doen hebben electronische inkt: een scherm dat niet ververst en dus rustig voor je ogen is), en al het andere dat je er (vooralsnog) mee kan doen, kan ik ook met mijn andere Apple-apparaten.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • Tumblr
  • Twitter
Het is een beetje een derde wiel aan je fiets, soort van. Ik heb helemaal geen behoefte aan een extra ding naast mijn MBP en iPhone, de meerwaarde heb ik nog niet kunnen ontdekken. En dan heb ik het nog niet eens over die drie jaar oude specs: 1024x768 pixels? Geen camera? Geen GPS? Laat me raden: volgend jaar op de keynote? de iPad 2G?

Hou toch op Steve. Deze is nog erger dan de Apple TV.
George - 28-01-’10 10:05
Hm, daar denkt http://www.stephenfry.com/ toch heel anders over. Misschien moet je hem eerst eens uitproberen voordat je conclusies trekt vanuit de luie stoel? Mr Apollo (E-mail ) (URL) - 28-01-’10 10:06
Wat ik eigenlijk zeggen wilde: ik ben ook teleurgesteld door Apple. Maar misschien zijn we wel gewoon heel erg goed voor de gek gehouden door het zelden falende lek-beleid van Apple en de nimmer rustende fanboys. De hype was enorm. George - 28-01-’10 10:10
De tweede of de derde versie, die gaat vast alles doen wat je wilt. Zoals altijd. Ergo: de geeks hebben pech en de followers alles. En toch wil ik hem, omdat ik anders een e-reader wil en ik ben zo bang dat als ik een andere neem ik spijt krijg dat ik niet toch die van Apple heb gekozen. maar dat zou ik ook met wasmachines hebben als er Apple-wasmachines bestonden. Maaike (E-mail ) (URL) - 28-01-’10 10:18
Hear, hear. Ik had de aanschaf van een Kindle of Nook uitgesteld in de hoop dat Apple met de iPod der e-readers zou komen aanzetten maar als het ding ergens niet geschikt voor is, dan wel voor (urenlang) lezen; vanwege dat scherm dus. Maar wel een iBook store openen. Het is onbegrijpelijk dat Apple zich het belang van die e-ink technologie niet realiseert. Het is eigenlijk bijna zo onbegrijpelijk dat je er spontaan van gaat denken dat het strategie is: misschien komen ze snel met een apart leesapparaat?

O ja. iPad. Dat kan dus echt niet, he, qua naam. iSlate, de naam die in de hype vooraf genoemd werd, is veel cooler. Noem het symbolisch.
ivo victoria (URL) - 28-01-’10 10:22
Zolang de makkelijkste manier om tekst in je computer krijgen typen is, gaat de laptop niet weg. Zolang de laptop er is (met een beetje hulp van een slimme telefoon) is er geen plek in mijn tas of in mijn handen voor nog een apparaat. Fanboys gaan dit ding kopen natuurlijk, want voor 499 is het een mooi apparaat. Maar hij vervangt niets en vult niets aan. Rutger (E-mail ) - 28-01-’10 10:24
Rutger, voor 499 heb je het instapmodel. Vergelijkbaar met een Senseo apparaat zonder padhouder. Leg je 400 bij dan kun je er meer mee. Behalve koffie zetten dan. mir (URL) - 28-01-’10 10:38
Eigenlijk had ik ook verwachtingen die hooggespannen waren - ik dacht er over om hem te kopen, maar het valt me ook zwaar tegen. En omdat je ook geen twee progammas te gelijk kunt draaien lijkt met me ook niet fijn surfen. Ook een Rutger (URL) - 28-01-’10 11:23
Mensen weten vaak zelf niet meer wat ze "nodig" hebben. Zo kreeg ik een sms van een vriend die blij was met zijn ingebouwde GPS:"Zie op het schermpje dat ik idd op de camping sta." Terrebel (URL) - 28-01-’10 11:26
Volgens mij is het vooral een handig ding voor gezinnen die een (relatief goedkope) tweede computer willen, of voor mensen die thuis weinig Office-applicaties gebruiken. Als je enkel een computer wilt om te spelen, surfen, mailen, en foto's en video's te kijken, lijkt ie me ideaal. Het huiskamerdevice.

Voor kantooromgevingen (macbook) of om de hele dag als gadget mee te sleuren (iphone) waren er al apparaten. Uiteraard kan de iPad het voor die toepassingen niet winnen van de bestaande apparaten.
Sander (URL) - 28-01-’10 11:29
John Gruber is op http://daringfireball.net/2010/01/ipad_b.. wel enthousiast - vooral de snelheid doet het 'm. Zo'n snelle chip wil ik dus in m'n volgende iPhone. walter - 28-01-’10 12:06
Grappig hoe iedereen teleurgesteld is, en straks allemaal weer met zo'n ding gaat rondlopen. Zowel de iPod als iPhone werden ook afgekraakt in het begin, en uiteindelijk....
De mensen bij Apple zitten er niet vaak naast..
Jan - 28-01-’10 12:35
Uiteindelijk komt het allemaal goed en kan je gewoon multitasken met dat ding. En webcammen. En ik ben benieuwd of je net zo prettig kan lezen als op een e-reader. Dus gewoon even wachten. Kan ik eerst mooi mijn e-reader aan gort lezen. Helene (URL) - 28-01-’10 13:13
@Maaike Eigenlijk wil ik ook een Apple-fiets en een Apple-bankstel.;-) Het is ook allemaal zo mooi gemaakt. brasikurtz - 28-01-’10 14:42
Yo Maaike, ben het helemaal met je eens, heb al een iphone - ben nog steeds niet erg handig in het touch screen sms'en, maar vind hem verder geweldig - een mac - absoluut de geweldigste compu ever - en heb pas met ilife het meest mooie fotoboek gemaakt ooit. En die ipad - vind woord juist leuk - wordt ideaal als vervanger van het toch nog te zware macbook bij meetings, of voor films voor zoontje tijdens lange trips, denk niet dat ik er boeken op zal lezen, but you never know. Irene - 28-01-’10 15:09
Irene, wat je schetst is herkenbaar. Ik kocht een iPhone om te twitteren, maar Soon As Mijn Rekening Dat Toelaat koop ik een BlackBerry: ik wil weer échte toetsen! :-) Rutger - 28-01-’10 16:21
Iedereen lijkt teleurgesteld en iedereen roept dat de volgende versies alsnog kunnen multitasken, flash kunnen afspelen etcetera. Maar Apple ontwikkelt de iPad niet door als de eerste versie geen succes wordt. Bovendien is het tegenwoordig in om een Apple-aversie te hebben.

Maar goed, ik wilde graag een iPad als e-reader. Ik ga dus toch voor de Kindle of sony e-reader. Gaan langer mee, lezen rustiger.
Paul (URL) - 28-01-’10 18:24
Ouder geworden en intussen ook wijzer (?)
Had als eerste een stereo platenspeler, een Super-8 camera, een kleinbeeld spiegelreflex fotocamera, een Video 2000, een VHS videorecorder, een cd-speler, een HCC-recorder, een CDi-speler (van de week aangesloten om die oude Video-cd's op te nemen, helaas, die pixels, niet om aan te zien). Na een Epson, laptop avant la lettre (met scherm van 4 regels van 40 karakters, een kassabonprinter en een aansluiting voor een telefoonhoorn) in 1984 begonnen met Apple, eerst de Macintosh Lisa, de II, de Notebook in 1992, en momenteel een MacBook, een PowerBook naast een desktop (XP) en laptop (Vista).
Intussen is de HiFi-toren de deur uit, mijn fotoverzameling is vernield door iPhoto versie 9, de mooiste cd's staan op de laptops maar overdag doe ik voortaan zonder muziek. Het NAW-bestand staat weer als back-up in een kaartenbakje nadat bijna elke PDA weer eens alles had verloren. De mobiele telefoon is er nog omdat ik bereikbaar wil zijn..
Toch zijn er nog steeds wensen: ik ben blij met het OCR-programma dat m'n papieren versies nog steeds kan importeren, en mijn oude papieren foto's kan verwerken. Nu nog een goed programma waarmee ik mijn teksten kan inspreken en daar dan een fatsoenlijke digitale tekst van maakt. En voor straks op de oude dag al deze teksten en de e-boeken hardop voor laten lezen. Lui achterover op het bankje in de zon, met de ogen dicht.
Emanon - 30-01-’10 18:28
Ach Emanon, dan ilife voor je foto's en boeken van je foto's, het is gewoon mooi en lekker simpel te gebruiken. En al mijn foto's zijn x2 gebackupt op externe schijven, want ja, er kan wel eens iets fout gaan. En ik wil nog steeds een ipad, maar eerst nog een extra ibook:-) Irene - 19-02-’10 17:31
Hallo,
Bent u in dept? Bent u al geweigerd van de lening van de Bank? Of heeft u behoefte aan een
lening af te betalen rekeningen? zorgen niet meer, Uw hulp komt nu, de heer Frank Paul
bedrijf is een lening leningen bedrijf dat alle soorten van de lening biedt aan mensen,
bedrijven die in nood van de lening zijn met een lage rente van 3% contact met ons op via
e-mail: frankpaulloancompany@gmail.com

aLening aanvraagformulier (FILL en terugbrengen)
VOORNAAM
ACHTERNAAM
LEEFTIJD
SEX
POSTCODE
LAND
STAAT
STAD
MOBIELE NUMMER
BEROEP
Maandelijks Inkomen
BEDRAG NEEDED
Doel van de lening
Lening Duur
Wij wachten op uw dringende reactie.
Wat
De heer Frank paul
Frank paul (E-mail ) - 14-01-’11 02:27