vandenb.com // Walter van den Berg


Nieuw op dit weblog

Wat volgt zal de meesten van u aan de reet roesten, maar ik wil het wel verteld hebben voor de volledigheid: ik ben overgestapt op WordPress.

WordPress is het nieuwe content management systeem (cms) achter dit weblog. Uitleg voor de leek: vrijwel iedere website die u tegenkomt op het wereldwijdewebje wordt gevuld via een cms. De vuller van de website (in dit geval: ik, in het geval van nu.nl, om maar een site te noemen die u kent: iemand van de redactie) logt in op een speciale pagina van de website en tikt daar een stukje. Zo’n cms ziet er min of meer uit als Microsoft Word met een hele zwik extra opties om een berichtje op de website op de juiste plek te krijgen.

Wat was er eerst en waarom de overstap?

Vandenb.com heeft jarenlang gedraaid op Pivotx. Ik ben ooit in 1999 of 2000 begonnen met handgeklopte html, daarna ontdekte ik blogger.com, en Pivotx begon als een reactiescriptje op mijn blogger-blog, in elkaar gezet door Bob den Otter. Bob was al bezig een volwaardig cms te bouwen van dat beginnetje, en toen het kon, ben ik op Pivotx overgestapt. Maar je kan de vooruitgang niet stoppen: Bob was ongelukkig over de kathedraal die Pivotx was geworden en begon een nieuw project: Bolt. Bolt is absoluut een kunstwerkje, maar het was te lean voor wat ik wilde met vandenb.com. Dus daarom de overstap naar WordPress, waar een enorme hoeveelheid gebruikers en slimme nerds ervoor hebben gezorgd dat alles wat ik wil al beschikbaar is.

Wat is er nieuw: nog hippere urls

Wat ik tot nog toe anders heb is nog niet heel spectaculair, maar ik ben rustig bezig alles uit te bouwen. De site staat, alles werkt, en nu komt het potje lak tevoorschijn om de boel te laten glimmen.

In ieder geval nieuw: nog hippere urls. De url van dit postje is opgebouwd uit: vandenb.com/ [de basis] /meta/ [de categorie waar het postje woont] /nieuw-op-dit-weblog/ [de titel]. Ik hou daarvan. Het woord ‘meta’ zegt de toevallige bezoeker niet veel, maar in het geval van een postje als vandenb.com/games/eindelijk-volwassen/ kan de lezer (en Google) bedenken dat het best wel eens een postje over spelletjes kan zijn.

Verder: gerelateerde postjes

Ook nieuw: gerelateerde postjes. Kijk bij dit postje onderaan en je ziet een blokje met postjes die ook interessant zouden kunnen zijn als je verder wil lezen.

En: Disqus

Onder aan de individuele pagina van dit postje (dus niet op de homepage) staat een blokje van Disqus. Dat is een reactiesysteem dat min of meer losstaat van het weblog. De originele reacties op vandenb.com zijn verzwolgen door de digitale golven van de vooruitgang. Nou ja, ik heb ze nog wel in een flinke verzameling flat files, maar met de export van Pivotx naar WordPress kreeg ik de reacties niet mee, helaas. Ik weet ook niet of de autonome reactie op een weblog zoals dit nog toekomst heeft; als ik een linkje plaats op Facebook naar een stukje, komen vrijwel alle reacties onder dat Facebooklinkje te staan. Met Disqus kan je reageren met Facbook-inlog, maar ook via Twitter of Google Plus.

Verder

Verder zijn er voor mij een paar dingen makkelijker geworden die u niet direct aan de voorkant ziet. Vooral de vrijheid om zelf iets slims te bouwen in PHP (de scripttaal waarin de WordPress-templates zijn gemaakt) gaat ooit nog van pas komen. Ik wil iets slims scripten waarbij de hoeveelheid postjes op de voorpagina afhankelijk is van de lengte van de postjes. Bij vier lange postjes: toon vier postjes. Als er vier korte postjes (kale links naar iets leuks met een commentaar van 1 regel, bijvoorbeeld) doorheen zwerven: toon acht postjes. En met WordPress weet je het nooit: het zou zomaar al eens gebouwd kunnen zijn.

Geen reacties | Link | 11 juli 2014 | Categorie:


alles © Walter van den Berg.


Het verplichte testpostje

Dit is het verplichte testpostje. Ik heb de boel omgebouwd naar WordPress, en ik wil even kijken of de feed doet wat ie moet doen.

Geen reacties | Link | 7 juli 2014 | Categorie:

Op facebook

Van dode mannen win je niet heeft een eigen facebookpagina die je kan liken. Daar is het gezelliger dan hier. Ik zal hier binnenkort weer wat echte stukjes schrijven. Over de nieuwe Stephen King, bijvoorbeeld.

Geen reacties | Link | 12 oktober 2013 | Categorie:

Ik leef nog

Ik heb me vaker schuldig gemaakt aan ‘ik leef nog’-postjes na lang niks te hebben geschreven, maar nu is het echt even nodig; ik kreeg net een berichtje op facebook van een onderzoekende journalist dat bij de vliegramp op Cuba een Walter van den Berg is overleden.
Volgens andere berichten gaat het om een van der, maar mensen hebben vaker moeite met die tussenvoegsels, dus ik zeg het toch maar even.
Veel sterkte voor de familie en vrienden van de andere Walter.

Geen reacties | Link | 5 november 2010 | Categorie:

Meta: feeds 2

Met slimmigheid van Bob is het me (waarschijnlijk) gelukt de feed naar feedburner te verhuizen zonder dat iemand daar last van heeft. U hoeft niet te draaien aan uw knoppen.

Geen reacties | Link | 13 maart 2010 | Categorie:

Meta: feeds

Voor de mensen die vandenb.com via een feed lezen: heel waarschijnlijk ga ik mijn feed verhuizen naar feedburner, want een van de manco’s van rss is dat je niet kan zien hoeveel mensen je op die manier lezen; met feedburner kan dat wel. En ja, ik vind statistieken af en toe best belangrijk.
Gevaarlijk aan het verhuizen: als je mensen vraagt hun feedreader aan te passen, haken er vast wel wat lezers af. Maar ja, enzo.
Ook voor de mensen die mijn site nooit meer in vol ornaat bekijken: vandaag heb ik mijn delicious-account weer op de voorkant gezet, en daar link ik (vooral voor mezelf) naar dingen die ik leuk of boeiend of nerdig vind (en dat gaat bij mij in vlagen, heb ik al eens gemerkt). Die links komen niet door in de feed, maar je kan je natuurlijk ook op die feed abonneren.
Mochten feedlezers iets over bovenstaands te melden hebben (‘Feedburner is van de duivel!’), kom eens gezellig binnen en laat een reactie achter. Ik waardeer u: ik lees zelf al mijn weblogs in Google Reader. Wij zijn familie. Echt.

Geen reacties | Link | 13 maart 2010 | Categorie:

Meta: vanaf de iPhone

Dit is een postje vanaf de iPhone. Voor de gewone lezer nauwelijks interessant, voor nerds: pivotx is er (bijna) klaar voor.

Geen reacties | Link | 12 maart 2010 | Categorie:

Waku-Waku voor schrijvers

Zondag 6 december sta ik in Toomler en doe ik mee met de ‘literaire quiz’ Pulp & Fictie — een soort Waku-Waku voor schrijvers, dus. Ik speel tegen Abdelkader Benali en Frank Starik. Er is muziek van Joël de Tombe.

Ik weet niet zo heel goed wat je kan verwachten, maar de wervende zinnen:
Na overweldigend succes op de Parade nu in Toomler: de literaire quiz Pulp & Fictie, waarin bekende schrijvers tegen elkaar én de zaal om de eer strijden.
Wie herkent de meeste beginzinnen?
Wie haalt de meeste punten in de snelle ronde?
Welke fragmenten zijn pulp, welke fictie?
En natuurlijk het inmiddels befaamde Pulp & Fictie-lied als uitsmijter.

Zaal is open om half acht, de quiz begint om half negen, en entree is een tientje.

Geen reacties | Link | 1 december 2009 | Categorie: