vandenb.com // Walter van den Berg


De iPad

Ik ben teleurgesteld door Apple. Als fanboy wilde ik heel graag hun nieuwe gadget geweldig vinden, maar de iPad is een uitgewalste iPod touch. En dat vrijwel letterlijk: je kunt alle apps uit de appstore draaien, en je kan ervoor kiezen dat te doen in een groot zwart kader of met een verdubbeling van pixels: uitwalsen dus.

Dat is alleen interessant voor games, maar ik game vrijwel niet op mijn iPhone; ik gebruik vooral apps voor twitter, facebook, en allerlei opzoek- en contentspul. Bij Steve Jobs op het podium zag je de facebookapp in uitgewalste vorm, en dat was ronduit lelijk.

Ik had meer innovatie verwacht. Ik dacht aan een briljante oplossing waar iedereen van achterover zou vallen. Een apart scherm voor ‘kleine’ apps en een groter scherm voor het browsen, gamen en film kijken, bijvoorbeeld, een beetje zoals de Nook, maar dan nog slimmer. Of iets volledig anders. Maar in ieder geval: iets waar niemand, in alle speculaties, nog aan had gedacht.

Het zou goed kunnen dat ontwikkelaars straks met briljante apps komen, speciaal voor de iPad, waardoor ik ‘m alsnog onmisbaar ga vinden. De killer-app op de iPhone is tenslotte ook de appstore. Maar het apparaat zelf valt erg tegen. Ik wil geen boek lezen van een scherm waar je na verloop van tijd pijn in je ogen van gaat krijgen (e-bookreaders die alleen dat doen hebben electronische inkt: een scherm dat niet ververst en dus rustig voor je ogen is), en al het andere dat je er (vooralsnog) mee kan doen, kan ik ook met mijn andere Apple-apparaten.

28 januari 2010 | Categorie:

Mijn roman Schuld was genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2017.

Schuld was ook Boek van de Maand februari 2016 bij De Wereld Draait Door. Koop 'm bij je favoriete boekhandel.

Online kopen? De boeken van mijn uitgever, Das Mag, staan niet op bol.com (en terecht). Maar je lievelingswinkel heeft vast een webshop, google erop. En anders is ie in de webshop van mijn leuke uitgever te bestellen.

Op de hoogte blijven?

Zo'n weblog is natuurlijk maar ouderwets. Wat u ook kunt doen: inschrijven voor de nieuwsbrief. U krijgt dan met enige regelmaat een update in uw mailbox, mét extra gezelligheid.

Gerelateerdalles © Walter van den Berg.