vandenb.com // Walter van den Berg


Het simpele leven van Roy Donders

2 december 2013

Een paar weken geleden keken we naar een aflevering van de RTL-realityserie Roy Donders, stylist van het Zuiden en we werden er een beetje bedroefd van. Daar leken we alleen in te staan, want Roy is een daverend succes.

Nog vetter is nog leuker

Roy wordt gevolgd door een camera terwijl hij een winkel in verschrikkelijk lelijke kleren drijft. Roy is een Tilburger, dus hij praat met een Brabantse G, en hij is ook nog een enorme nicht (terwijl het – volgens mij – niet duidelijk wordt of ie homoseksueel is), dus dat is dubbel grappig. Verder zien we nog zijn zus, zijn ouders en zijn assistente – allemaal Tilbo’s, allemaal niet al te slim, en omdat nog vetter nog leuker is, licht een flauwe voice-over toe wat voor gekke dingen Roy allemaal doet. Dat allemaal doorsneden met de pratende hoofden van Roy en de anderen die nog even contempleren over wat er die dag is gebeurd.

We waren bij een vriendin die fan was, en ze zei dat ze zo genoot van het simpele leven van Roy. Later zag ik dat nog iemand zeggen op Facebook: Roys leven was zo heerlijk overzichtelijk.

Natuurlijk willen de makers van het programma graag dat je dat denkt, want zo kan je zonder schuldgevoel lachen om Roys dommige acties en uitspraken. Maar is Roys leven dan simpel omdat hij simpel is?

Niet alleen de huispakken

Want je kan natuurlijk zelf bedenken dat niet alles op televisie komt, dus Roys leven gaat niet alleen om huispakken met glitters en pailetten en het te dikke hondje van zijn vader. Een leven bestaat onder meer uit een opeenvolging van gecompliceerde beslissingen, en omdat slimme mensen voor mij al bewezen hebben dat ze heel goed zijn in het maken van verkeerde keuzes, vermoed ik dat simpele mensen daar minstens net zo goed in zijn. De keuzes die Roy maakt over het stofje van zijn volgende creatie zijn leuk voor televisie, de keuze voor een al dan niet verkeerde hypotheek doet het een stuk minder.

Overdonderende nichterigheid

En hoe zit het met die overdonderende nichterigheid van Roy? Vaste kijkers kunnen er misschien meer over vertellen, maar ik kreeg van die ene aflevering de indruk dat Roy alleen is, geen vriend of vriendin heeft. Als je een half uurtje naar Roy kijkt, kan je bijna niet anders dan concluderen dat hij homoseksueel is, maar hoe wordt homoseksualiteit geaccepteerd in zijn (simpele) omgeving? Zijn ouders zijn vast bijzonder liefhebbend, maar Roy is niet fluitend door zijn leven tot nu toe gefietst.

Het leven van Roy Donders, stylist van het Zuiden, is niet simpel. Alleen maar omdat het leven niet simpel is vanaf het moment dat je geboren wordt.

De kern van entertainment

Overigens lijkt (lijkt, zeg ik met nadruk, want het is tv) Roy met de aandacht van de realityserie helemaal in zijn element te zijn, dus good for him. Kijk rustig naar het programma als je wilt, Roy wordt er niet ongelukkiger van. Als kijker wordt jouw leven op dat moment even simpeler, dat is tenslotte de kern van entertainment, maar die lieve domme Roy verdient het niet dat jij denkt dat hij het makkelijk heeft.


U kunt zich inschrijven voor de nieuwsbrief.

Dit artikel is geplaatst op 2 december 2013, in de categorie De cultuurcriticus.

Hiervoor/hierna

Hiervoor geplaatst:

Hierna geplaatst:

Statistieken worden bijgehouden door Google Analytics, maar ik heb geen idee waar ik eigenlijk naar kijk.