vandenb.com // Walter van den Berg


Hondenjaren

22 juli 2014

Ik heb een methode gevonden om in de tijd te reizen. Mijn ouders zijn allebei dood, en ik ga terug om ze te overtuigen dat ze moeten stoppen met roken. Ik heb mijn eerste tijdreis net achter de rug, en ik ga alles documenteren op hondenjaren.nl.

Ik ben het eerste verslag aan het uittypen. Ik heb het gevonden op handgeschreven briefjes, op de plek waar ik het in 1978 heb achtergelaten. De verrassing was toch groter dan ik verwachtte: het was dus echt gebeurd.

Eerste zinnen

Dit zijn de eerste zinnen van het verslag uit 1978:

Ik durf mijn ogen niet meteen open te doen. Ik probeer me eerst bewust te worden van het lichaam waar ik in zit. Het is… kort. Ik ben een man van twee meter maar nu ben ik kort. Ik denk na over wat er straks gaat gebeuren.
Ik ga mijn ouders zien, levend, en dat gaat een schok zijn, maar zij zien een joch dat ze de dag daarvoor hebben ingestopt. Het is zaak zo normaal mogelijk over te komen. Ik haal diep adem, tel van drie naar één, en open dan mijn ogen.

De slaapkamer is groot en heeft wit-groen behang. Of groot: ik moet me realiseren dat mijn perspectief zich aanpast aan mijn lengte. Het behang moet betekenen dat ik in Nijmegen ben. We hebben twee of drie jaar in Nijmegen gewoond; binnengekomen in de eerste klas van de lagere school, terug naar Amsterdam in de derde klas.

Ik zwaai mijn benen uit het hoge bed, het scheepsbed dat we bij de Miro hebben gekocht, spaanplaat beplakt met vurenhout fineer en moet een lach onderdrukken. Het zijn de jaren 70 en mijn benen zijn belachelijk kort. Ik duw mezelf van het bed en ik ga staan en val meteen om: mijn zwaartepunt zit lager, het voelt alsof er zakken grind aan mijn knieën hangen. Ik lach weer. Ik heb in de tijd gereisd en ik ben een kind.

Bijna

Ik heb het eerste verslag bijna klaar. Tot die tijd: schrijf u in voor de nieuwsbrief . U bent de eerste die het hoort als 1978 online staat.


U kunt zich inschrijven voor de nieuwsbrief.

Dit artikel is geplaatst op 22 juli 2014, in de categorie Ergens anders.

Hiervoor/hierna

Hiervoor geplaatst:

Hierna geplaatst:

Meer lezen?

Er staat een inhoudsopgave met alle stukjes voor u klaar.

Statistieken worden bijgehouden door Google Analytics, maar ik heb geen idee waar ik eigenlijk naar kijk.