vandenb.com // Walter van den Berg


Kijken hoe andere mensen gamen

19 mei 2014

Als ik honderd mensen over Twitch.tv vertel, zullen negentig mensen me glazig aankijken. Twitch laat games zien terwijl ze gespeeld worden. Je volgt de handelingen van een gamer terwijl hij/zij bezig is, en die gamer heeft een headset op en praat tijdens het gamen al dan niet nerveus in de microfoon. En als dat nog niet genoeg input is: kijkers leveren in een box op het scherm een voortdurende stroom aan commentaar.

De Playstation de kast in

De PlayStation hier in huis is de kast in gegaan toen ik Grand Theft Auto 5 en The Last of Us had uitgespeeld; ik speel eens per half jaar een goeie game helemaal uit, en de volgende game die ik ga spelen is waarschijnlijk Watchdogs (als die game ooit daadwerkelijk uitkomt).

Sterven voor een blik bonen

Gevonden op http://dayzblog.net/Er zijn een aantal games die ik zou spelen als ik geen leven had: DayZ bijvoorbeeld. In DayZ (rijmt op Jay-Z) loop je rond door een grote postapocalyptische Sovjet-republiek, en je bent er niet alleen. Er lopen een paar zombies rond, en die zijn gevaarlijk, maar het echte gevaar komt van andere spelers: iedereen wil hebben wat jij hebt, al is het maar een blik bonen. Ze vermoorden je ervoor, en als je dood bent, ben je ook echt dood. Dat blik bonen ben je kwijt, maar ook je hele uitrusting (als het je was gelukt die te verzamelen: meestal ben je binnen een uur dood).

DayZ is typisch zo’n game die een enorme investering van tijd nodig heeft om er een beetje plezier aan te beleven, en ik kies ervoor mijn tijd te besteden aan andere dingen.

Gelukkig is er Twitch

Gelukkig is er Twitch.tv. Zo nu en dan start ik de Twitch-app op mijn iPhone op, navigeer naar het DayZ-kanaal, en ik kijk een paar minuten mee met een gamer.

Waarschijnlijk is dat niet het gedrag dat Twitch.tv verwacht: ze willen natuurlijk dat je een gebruikers-id aanmaakt, inlogt, en mee gaat schreeuwen in de commentaarbox. Nou ja; dat soort klanten hebben ze al genoeg.
Website Quartz legt het simpel uit: Last year, some 15 million people watched Major League Baseball’s World Series. More than twice as many watched the Season 3 World Championship of League of Legends, a multiplayer online game set in a fantasy world, on Twitch.tv.

Daarom is Twitch.tv interessant voor iedereen die geld verdient op de advertentiemarkt, en daarom gaan de geruchten dat Googles YouTube een miljard dollar heeft uitgegeven om Twitch te kopen.

Het is ondertussen een bekend verhaal: in de gamewereld gaat ondertussen meer geld om dan in de filmwereld. En nu gaat het kijken naar games ook geld opleveren. In ieder geval voor de oprichters van Twitch.tv.


U kunt zich inschrijven voor de nieuwsbrief.

Dit artikel is geplaatst op 19 mei 2014, in de categorie Het web.

Hiervoor/hierna

Hiervoor geplaatst:

Hierna geplaatst:

Statistieken worden bijgehouden door Google Analytics, maar ik heb geen idee waar ik eigenlijk naar kijk.