vandenb.com // Walter van den Berg


Nieuw op dit weblog

11 juli 2014

Wat volgt zal de meesten van u aan de reet roesten, maar ik wil het wel verteld hebben voor de volledigheid: ik ben overgestapt op WordPress.

WordPress is het nieuwe content management systeem (cms) achter dit weblog. Uitleg voor de leek: vrijwel iedere website die u tegenkomt op het wereldwijdewebje wordt gevuld via een cms. De vuller van de website (in dit geval: ik, in het geval van nu.nl, om maar een site te noemen die u kent: iemand van de redactie) logt in op een speciale pagina van de website en tikt daar een stukje. Zo’n cms ziet er min of meer uit als Microsoft Word met een hele zwik extra opties om een berichtje op de website op de juiste plek te krijgen.

Wat was er eerst en waarom de overstap?

Vandenb.com heeft jarenlang gedraaid op Pivotx. Ik ben ooit in 1999 of 2000 begonnen met handgeklopte html, daarna ontdekte ik blogger.com, en Pivotx begon als een reactiescriptje op mijn blogger-blog, in elkaar gezet door Bob den Otter. Bob was al bezig een volwaardig cms te bouwen van dat beginnetje, en toen het kon, ben ik op Pivotx overgestapt. Maar je kan de vooruitgang niet stoppen: Bob was ongelukkig over de kathedraal die Pivotx was geworden en begon een nieuw project: Bolt. Bolt is absoluut een kunstwerkje, maar het was te lean voor wat ik wilde met vandenb.com. Dus daarom de overstap naar WordPress, waar een enorme hoeveelheid gebruikers en slimme nerds ervoor hebben gezorgd dat alles wat ik wil al beschikbaar is.

Wat is er nieuw: nog hippere urls

Wat ik tot nog toe anders heb is nog niet heel spectaculair, maar ik ben rustig bezig alles uit te bouwen. De site staat, alles werkt, en nu komt het potje lak tevoorschijn om de boel te laten glimmen.

In ieder geval nieuw: nog hippere urls. De url van dit postje is opgebouwd uit: vandenb.com/ [de basis] /meta/ [de categorie waar het postje woont] /nieuw-op-dit-weblog/ [de titel]. Ik hou daarvan. Het woord ‘meta’ zegt de toevallige bezoeker niet veel, maar in het geval van een postje als vandenb.com/games/eindelijk-volwassen/ kan de lezer (en Google) bedenken dat het best wel eens een postje over spelletjes kan zijn.

Verder: gerelateerde postjes

Ook nieuw: gerelateerde postjes. Kijk bij dit postje onderaan en je ziet een blokje met postjes die ook interessant zouden kunnen zijn als je verder wil lezen.

En: Disqus

Onder aan de individuele pagina van dit postje (dus niet op de homepage) staat een blokje van Disqus. Dat is een reactiesysteem dat min of meer losstaat van het weblog. De originele reacties op vandenb.com zijn verzwolgen door de digitale golven van de vooruitgang. Nou ja, ik heb ze nog wel in een flinke verzameling flat files, maar met de export van Pivotx naar WordPress kreeg ik de reacties niet mee, helaas. Ik weet ook niet of de autonome reactie op een weblog zoals dit nog toekomst heeft; als ik een linkje plaats op Facebook naar een stukje, komen vrijwel alle reacties onder dat Facebooklinkje te staan. Met Disqus kan je reageren met Facbook-inlog, maar ook via Twitter of Google Plus.

Verder

Verder zijn er voor mij een paar dingen makkelijker geworden die u niet direct aan de voorkant ziet. Vooral de vrijheid om zelf iets slims te bouwen in PHP (de scripttaal waarin de WordPress-templates zijn gemaakt) gaat ooit nog van pas komen. Ik wil iets slims scripten waarbij de hoeveelheid postjes op de voorpagina afhankelijk is van de lengte van de postjes. Bij vier lange postjes: toon vier postjes. Als er vier korte postjes (kale links naar iets leuks met een commentaar van 1 regel, bijvoorbeeld) doorheen zwerven: toon acht postjes. En met WordPress weet je het nooit: het zou zomaar al eens gebouwd kunnen zijn.


U kunt zich inschrijven voor de nieuwsbrief.

Dit artikel is geplaatst op 11 juli 2014, in de categorie Meta.

Hiervoor/hierna

Hiervoor geplaatst:

Hierna geplaatst:

Meer lezen?

Er staat een inhoudsopgave met alle stukjes voor u klaar.

Statistieken worden bijgehouden door Google Analytics, maar ik heb geen idee waar ik eigenlijk naar kijk.