vandenb.com // Walter van den Berg


Planeet vandenb, de nieuwsbrief

4 augustus 2014

De nieuwsbrief kan weer. Sterker nog: de nieuwbrief is hip.

Het wereldwijdewebje is een paar jaar stuk geweest, als het om inhoud ging, maar de patient is aan het genezen. Google heeft heel erg veel slechte mensen aangezet tot het produceren van content (ik verdien mijn geld er regelmatig mee, als seo-god), omdat Google dat produceren beloonde met vindbaarheid.

Het gaat langzaam beter met dat content-poepen. Dat komt voornamelijk omdat Google steeds beter wordt in het herkennen van tekst met slechte bedoelingen in het Engels, dus vooral op het Engelse deel van internet is er een renaissance van de betere webtekst aan de gang, en hoewel Google met Nederlandse teksten nog niet veel kan, volgen wij ook gewoon met De Betere Tekst op internet. Mondjesmaat, maar het komt.

De nieuwsbrief als curator

Maar: hoe vind je al die goeie teksten terug? Goed dat u het vraagt: daar komt de curator om de hoek kijken. Vroeger, toen het weblog begon, waren daar de weblogs voor: ze zochten het web af naar interessante links en logden die. Maar het begon min of meer met de e-mailnieuwsbrief. Ik had een abonnement op Shift, van Erwin van der Zande, en het was feest als de nieuwe editie krakend mijn 56k6-modem binnen kwam druppelen.

De nieuwsbrief is definitief terug

De nieuwsbrief heeft een paar jaar een slechte naam gehad, of een leeggebloede naam, en dat kwam voornamelijk door bedrijven die de nieuwsbrief als reclame verzonden. Maar de nieuwbrief is terug.

Ongemerkt zijn er steeds meer nieuwsbrieven bij mijn dagelijkse mailvoorraad gekomen. En plotseling realiseerde ik me: dit is hoe je nu je lezers bereikt.

Dus: planeet vandenb, de nieuwsbrief

Ik heb een tijdje terug wat geëxperimenteerd met dagelijkse stukjes, en de conclusie was: lezers komen niet meer automatisch. Lezers willen een heads up krijgen. Met mijn soort weblog (gefragmenteerd posten, onduidelijke inhoud) heb ik niet meer de illusie dat er heel veel mensen elke dag even komen kijken of ik nog iets geplaatst heb. Maar met een nieuwsbrief hoef je niet meer te hopen dat mensen je niet vergeten zijn. Met een nieuwsbrief kom je op een vriendelijke manier aankloppen bij je lezer.

Vandaar: planeet vandenb, de nieuwsbrief.

Ik ga nog een beetje zoeken naar de juiste vorm. Er staat een nul-nummer klaar om te bekijken; waarschijnlijk wordt het zoiets. Een praatje met wat linkjes. Ik hoop dat u zich inschrijft. Misschien wordt het wel net zo gezellig als vroeger.


U kunt zich inschrijven voor de nieuwsbrief.

Dit artikel is geplaatst op 4 augustus 2014, in de categorie Nieuwsbrief.

Hiervoor/hierna

Hiervoor geplaatst:

Hierna geplaatst:

Statistieken worden bijgehouden door Google Analytics, maar ik heb geen idee waar ik eigenlijk naar kijk.