vandenb.com // Walter van den Berg


De gemiddelde pittbull

28 april 2009

Een vaste uitspraak van Amerikanen die wapenbezit verdedigen is ‘guns don’t kill people, people kill people’, en daar is vast wel iets voor te zeggen, en met name: people zijn over het algemeen idioten. En mensen die van wapens houden zijn dubbele idioten.

Ik ben zelf een stevige gelover in het hondenvriendenadagium dat valse honden niet worden geboren maar worden gemaakt. Dat komt dan weer omdat ik van honden hou (en er zijn mensen die mij daarom een idioot vinden).

Ik vind in beginsel elke hond lief, ook al zijn sommige honden wat minder interessant (ik heb niks met harige keffertjes die in een damestas passen), en de ervaring heeft geleerd dat de meeste honden ook echt lief zijn. Ook honden die er eng uitzien.

Het probleem met honden die er eng uitzien is echter dat ze er eng uitzien omdat ze daarop gefokt worden. Ze moeten kracht en onverschrokkenheid uitstralen. En omdat honden niet zo goed in toneelspelen zijn, klopt dat beeld vaak: een gemiddelde pittbull is heel erg sterk en heel erg onverschrokken.

De gemiddelde pittbull (elke hond die aan een aantal kenmerken voldeed) is een tijd geleden verboden. Ze mochten niet meer gefokt worden.
Dat verbod is nu opgeheven, en de gemiddelde pittbull is weer in opkomst. Bij mij in de buurt lopen er een paar rond.

Mijn hond, Banjer (foto’s), is een beetje vervelend als het op andere honden aankomt: als het een mannetje is, zet ie zijn borst vooruit en wil ie er bovenop klimmen. Banjer is gay en heel assertief.

De meeste reuen zijn daar niet van gediend, en terecht, en de beste manier om Banjer terecht te wijzen is een grom en misschien een knauw van de te bestijgen hond.
Nou, dan niet, zegt Banjer dan, en hij loopt verder.
Dat is normaal sociaal gedrag bij honden. Een beetje mopperen kan geen kwaad; een vervelende hond mag op zijn plaats worden gewezen.

Als dat op zijn plaats wijzen echter gebeurt door een gemiddelde pittbull, zweet ik peentjes: de gemiddelde pittbull is namelijk honderd keer sterker dan ie zelf doorheeft en bijt mijn gaye hond waarschijnlijk in één keer doormidden.
Echt: ik weet dat Banjer een vervelende klier is. Maar met zijn vervelende gedrag doet ie andere honden geen pijn; hij schendt hoogstens hun eerbaarheid.

Ik geloof niet dat gevaarlijk ogende honden meteen ook gevaarlijk zijn. Maar die honden zijn, behalve leuk en gezellig, idioot sterk, en als het mis gaat, gaat het goed mis. Dus als ik in het park ben met mijn hond, gedraag ik me bevooroordeeld: als ik een pittbullachtige zie, gaat mijn hond vast.

Toen ik nog jong en onbezonnen was, vond ik het maar stom, dat fokverbod, maar nu zie ik niet meer zo goed waarom mensen pittbullachtigen in huis willen nemen. Ja, ze zijn leuk en gezellig, maar ze zijn bedoeld als wapens, en helaas zie je dat ook net iets te vaak aan de baasjes: die willen geen leuk en gezellig, die willen dat wapen.


U kunt zich inschrijven voor de nieuwsbrief.

Dit artikel is geplaatst op 28 april 2009, in de categorie .

Hiervoor/hierna

Hiervoor geplaatst:

Hierna geplaatst:

Statistieken worden bijgehouden door Google Analytics, maar ik heb geen idee waar ik eigenlijk naar kijk.