vandenb.com // Walter van den Berg


Joop

3 november 2009

De langverwachte Joop.nl is online. Technisch is er nogal wat op aan te merken: waarom openen met een joekel van een link naar een andere nieuwssite en een flinke plaat? Ik ben niet te lui om te scrollen, maar ik wil wel meteen ergens mijn ogen over kunnen laten gaan. Verder krijgt het nieuws van andere sites overmatig veel aandacht; en waarom ook hier alleen een kop en een plaatje? De knop ‘scannen’ is redelijk idioot: scannen is per definitie iets waarvoor ik géén knop in wil drukken.

Ook de opiniestukken, waar ik eigenlijk voor kom (het nieuws kan ik zelf vinden op de sites waar het vandaan komt), hebben veel te weinig tekst gekregen op de voorpagina. Eén teaserzin is niet genoeg om mij te laten klikken, zeker niet als ik het hoofd naast die zin niet herken. Het gaat om de tekst, joop, dat mag je best wel terugzien op de voorpagina.

Dan: is het een goed idee?
Net als de makers van joop irriteert het me al jaren dat het harde schreeuwen op het Nederlandse deel van het wereldwijdewebje overheerst, en er zou best een tegengeluid mogen zijn. Het is alleen jammer dat dat tegengeluid zo duidelijk georganiseerd moet worden, en dat het niet organisch is ontstaan — dat er niet ergens in een donker hoekje een weblog is neergezet dat langzaam uitgroeide tot een soort linkse Geenstijl.

Het zal met volksaard te maken hebben, maar het is voornamelijk de aard van het internet. Geenstijl is vermaak, al wordt het gek genoeg door veel mensen uit de journalistiek als journalistiek gezien, en misschien is al het (simpele) vermaak wel ‘rechts’.

Dat klinkt veel aanmatigender dan ik het bedoel; laat ik het van de andere kant benaderen: links nieuws is saai. Links nieuws is moraliserend, links nieuws heeft het vermanende vingertje waar Geenstijl altijd zo hard over schreeuwt. Links nieuws vermaakt niet.

En internet is weliswaar een bron van informatie, maar het is wel een vluchtige bron. Misschien komt het door de oneindigheid (ik heb 337 ongelezen items in mijn Google Reader staan), maar op internet denk je sneller: dat serieuze stuk lees ik later nog. Nu eerst wat Lolcats.

Ik heb joop.nl in mijn Google Reader gezet, maar ik ben bang dat het aantal ongelezen items snel oploopt. Als joop een tegenwicht wil bieden, moet joop in ieder geval beter kijken naar de vijand: korte stukjes, direct geheel leesbaar zonder doorklik, en alsjeblieft, vermaak me. Maar dat wordt lastig, denk ik.


U kunt zich inschrijven voor de nieuwsbrief.

Dit artikel is geplaatst op 3 november 2009, in de categorie .

Hiervoor/hierna

Hiervoor geplaatst:

Hierna geplaatst:

Statistieken worden bijgehouden door Google Analytics, maar ik heb geen idee waar ik eigenlijk naar kijk.