vandenb.com // Walter van den Berg


Waarom Harry Heerst

8 november 2008

Ik ben de afgelopen weken het gehele oeuvre van mijn favoriete schrijver JK Rowling aan het herluisteren — eerder heb ik het zoals normale mensen doen gelezen, maar op usenet kwam ik alle Harry Potters als luisterboek tegen, en omdat luisterboeken fijn zijn met sporten, had ik de boel gedownload.

Nu ben ik al een tijdje niet meer naar de sportschool geweest, maar ik heb wel al zo’n 25 uur luisteren achter de rug. Als ik afwas, zet ik mijn iPod in zijn dock en laat ik Stephen Fry vertellen (die dat geweldig doet), en als ik klaar ben met afwassen, blijf ik toch nog even in de keuken staan.

Harry Potter is Heel Erg Goed.
De serie is verslavend, meeslepend en ontroerend, waarmee de schrijfster precies heeft bereikt wat ze wilde bereiken, dus ik zeg: Harry Potter is Heel Erg Goed.

Nu ga ik proberen te vertellen waar dat meeslepende vandaan komt. Ik weet nog niet of het gaat lukken, hoor, want ik ga het gaandeweg zelf een beetje uitvinden.

Punt één: HP is een kostschoolserie. Dat je op die kostschool leert toveren is van secundair belang: Harry heeft het thuis kut, en als de vakantie voorbij is, mag ie weer naar de plek waar ie gelukkig is, de kostschool, en Rowling is heel erg goed in het laten meeleven van de lezer. Wat is het bij zijn oom en tante slecht! En wat is het heerlijk op school!

Punt twee: je weet wat je krijgt. Je weet niet wat voor spannende dingen in het verhaal gaan gebeuren (en spannend it will be), maar je weet dat ook het volgende boek begint bij oom en tante, dat er dan de treinreis naar school is, dat we het hele schooljaar meemaken, en dat we meegaan in de trein terug. Dat voelt als een warm bad. In boek twee kan je al nostalgisch terugdenken aan boek één.

Punt drie: het is altijd een keer kerst in elk boek, en die kerst wordt gevierd op de manier zoals wij allemaal (ja, u ook) kerst zouden willen vieren: met veel gezelligheid en warmte, zonder conflicten of wrijvingen die voor de gelegenheid ingeslikt moeten worden.
Ja, sorry, het klinkt als een slap argument, maar ik ben een sucker voor kerst, en u ook.

Ik denk dat deze punten het succes van de serie verklaren.
Het kernwoord: warmte. Volgens mij is dat het. Rowling heeft precies de juiste snaren geraakt om de lezer zich zeven delen lang thuis te laten voelen in haar boeken, en dat is het: je voelt je thuis. Jij woont met Harry op die kostschool.

Ik vind het briljant. Harry Potter is echt Heel Erg Goed. En ik zie nu al op tegen het moment dat ik alle zeven boeken heb geluisterd. Want wanneer mag ik dan weer opnieuw beginnen?


U kunt zich inschrijven voor de nieuwsbrief.

Dit artikel is geplaatst op 8 november 2008, in de categorie .

Hiervoor/hierna

Hiervoor geplaatst:

Hierna geplaatst:

Statistieken worden bijgehouden door Google Analytics, maar ik heb geen idee waar ik eigenlijk naar kijk.