vandenb.com // Walter van den Berg


Ruimte

25 augustus 2020

Mijn nieuwe roman komt eraan. Hij is er op 19 september.

Mijn nieuwe roman komt eraan, en hij heet Ruimte. Ik ben met mijn uitgever aan het worstelen geweest over de tekst op de achterflap, en dit is ‘m niet geworden, maar het is wel een goed tekstje dat snel omschrijft wat er in het boek gebeurt:

Dimphy en haar zoontje vluchten van haar gewelddadige vriend omdat ze besluit haar drama achter zich te laten. 25 jaar later wil ze die beslissing vieren met haar zoon, maar hij is op dat moment verwikkeld in zijn eigen drama. Hij heeft een succesvol zelfhulpboek geschreven dat een onbedoeld en desastreus effect heeft, en als hij uitgenodigd wordt voor een veelbekeken tv-show maakt hij zichzelf met één uitspraak volksvijand nummer 1, en hij vlucht opnieuw.

Ruimte is min of meer een vervolg op Van dode mannen win je niet, maar je hoeft dat boek zeker niet gelezen te hebben om dit nieuwe boek te kunnen lezen en te waarderen. Je ziet als lezer alleen een aantal personages terugkomen die je misschien al kent, op dezelfde manier als Schuld en West aan elkaar verbonden zijn.

*

Ruimte wordt uitgegeven bij Hollands Diep. Dat is weer een overstap. Mijn vorige, Schuld, verscheen bij Das Mag. Voor heel veel lezers maakt dat niks uit, maar met de vorige overstap gebeurde er nogal wat: Das Mag was een gloednieuwe uitgeverij en werd opgericht met crowdfunding, onder andere met hulp van mensen die ik opriep tot die hulp.

Dus waarom weer overstappen?

Welnu: mijn vorige overstap werd gemotiveerd door ontevredenheid, maar bij Das Mag had ik geen enkele reden ontevreden te zijn. Das Mag heeft mij een enorme opkont gegeven met het uitbrengen van Schuld; ik denk dat hetzelfde boek bij de uitgever die ik voor hen had niet hetzelfde resultaat had behaald. Ik vind Das Mag nog steeds een van de leukste uitgeverijen van Nederland, en ik zou een gelukkig man zijn geweest als al mijn volgende boeken daar waren verschenen. Maar dan moesten er wel volgende boeken komen.

De harde werkelijkheid: ik ben tot en met Schuld een amateurschrijver geweest. In het algemeen kunnen schrijvers in Nederland niet leven van het schrijven, behalve als ze grote offers brengen (een kamertje ergens op drie hoog in plaats van een hypotheek, om maar een offer te noemen). Dat offer heb ik nooit hoeven brengen, omdat ik de grote luxe had van het kunnen schrijven naast de day job. Ik werkte overdag en schreef ’s avonds en in het weekend.

Maar soms zit Het Leven in de weg van De Kunst, en lukt het schrijven niet altijd. Ik was wel wat aan het krabbelen, maar een boek zat er niet aan te komen. En toen kwam Hollands Diep.

Hollands Diep heeft middelen die Das Mag niet heeft, puur op basis van schaalgrootte. Hollands Diep is een imprint van Overamstel, en dat is een flink concern. We hadden een bijzonder goed gesprek, het klikte, en ik kreeg wat middelen mijn kant opgeschoven. Daardoor kon ik een paar maanden vrij nemen en schrijven. Ik ben zelfs in een huisje op Vlieland gaan zitten, waar ik de grote bulk van Ruimte heb zitten tikken. Bij die middelen zitten ook andere voordelen, maar het voornaamste voordeel was wel: de mogelijkheid weer te schrijven. De Kunst gaat voor alles in de meeste gevallen, en ik ben een sucker voor loyaliteit, maar er kwam geen boek. En dat komt er nu wel.

Ik ben Das Mag dankbaar voor alles wat Schuld bij hen heeft kunnen doen en hoe ik daarmee zelf verder ben gegroeid als schrijver, en ik ben Hollands Diep dankbaar voor de mogelijkheid een nieuw boek aan mijn oeuvre toe te voegen en voor de ruimte (pun intended) die dat boek gaat krijgen om bij zo veel mogelijk lezers terecht te komen.

*

Ruimte verschijnt officieel op 19 september, maar Hollands Diep heeft een stapeltje vooruitexemplaren laten drukken; een soort nulde druk met een versie van het verhaal waar de laatste correcties nog niet verwerkt waren.

De eerste lezers van die vooruitexemplaren zijn vooralsnog erg enthousiast, dus dat is fijn, en ik heb mijn eerste interview over het boek al gehouden, dat verschijnt ergens half september. Hollands Diep heeft ook een leesclub georganiseerd voor boekhandelaren bij hen op kantoor, en ik ga daar vertellen over de achtergrond van het verhaal en over de literaire keuzes die ik heb gemaakt, en ik ga mezelf het hemd van het lijf laten vragen.

*

Het boek is natuurlijk al vooruit te bestellen! Dat kan bij de grote blauwe reus, maar denk vooral aan uw lokale boekhandelaar, want daar kost een boek net zoveel, en het is over het algemeen net zo snel in huis. Loop er even binnen of google op de naam van uw lievelingsboekwinkel; ze hebben daar heel waarschijnlijk een prima webwinkel.

*

Ik ga later meer over de inhoud vertellen. Dat kleine flaptekstje hierboven gaat er heel in het kort over wat er in het boek gebeurt, maar dat is natuurlijk niet waar het over gaat. Waar het over gaat weet ik zelf voor 80 procent nu, denk ik. en de rest ga ik in de komende periode ontdekken door recensies, interviews en leesavonden. Lezers gaan dingen zien die ik zelf nog niet zie.

Voor nu: Ruimte komt eraan. Ik hoop dat u het mooi gaat vinden.


U kunt zich inschrijven voor de nieuwsbrief.

Dit artikel is geplaatst op 25 augustus 2020, in de categorie Schrijven.

Hiervoor/hierna

Hiervoor geplaatst:

Hierna geplaatst:

Statistieken worden bijgehouden door Google Analytics, maar ik heb geen idee waar ik eigenlijk naar kijk.