vandenb.com // Walter van den Berg


Speechje bij de boekpresentatie van Rick van Leeuwen

7 april 2010

Gisteren werd Rick van Leeuwens boek ‘Misschien sliep je al’ gepresenteerd in het exotische Katwijk. Ik mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen, en natuurlijk vertelde ik een verhaaltje.

Er zijn een heleboel schrijvers die graag schrijver willen worden. Dat is wat anders dan graag willen schrijven. Ik was er zelf zo een die graag schrijver wilde worden. Ik wilde met andere schrijvers omgaan, en ik wilde het voor de meisjes. Ik dacht: als je eenmaal schrijver bent, dienen de mooie meisjes zich aan.
Dat klopte ook: op een dag kreeg ik een mailtje van een mooi meisje, en dat meisje is nu mijn vriendin. Dus nu kan ik me toeleggen op graag willen schrijven.

Maar: als je schrijver bent, krijg je dus mailtjes. Op een dag kreeg ik een mailtje van Rick van Leeuwen. Hij had mijn tweede boek gelezen en zei er een hoop aardige dingen over. In dat mailtje maakte hij duidelijk dat hij ook met schrijven bezig was.

Zelf ben ik zo een keer naar Ronald Giphart toegestapt, toen ik nog geen boek in de winkel had. ‘Ik schrijf ook.’ Mensen als Ronald Giphart, van wie ongeveer heel Nederland weet dat ie schrijver is, horen dat gemiddeld vier keer op een dag. Ronald Giphart kan waarschijnlijk niet rustig naar de supermarkt. Er zijn een miljoen mensen in Nederland die ‘ook schrijven,’ en dat willen ze allemaal aan Ronald Giphart vertellen. Een paar van die mensen slaan Ronald Giphart over en komen bij mij terecht.

Ronald Giphart heeft een simpel trucje; hij zegt zoiets als: wat goed, stuur je boek naar m’n uitgever, die is vast geinteresseerd.

Zo ver ben ik nog niet. Dus krijg ik af en toe een verhaal in m’n mailbox. Rick van Leeuwen stuurde mij er ook één. Dat lovende mailtje over mijn boek was dus gewoon een binnenkomertje.

Met een diepe zucht, niet helemaal gemeend, want natuurlijk vind ik het leuk dat ik af en toe een beginnende schrijver van Ronald Giphart afvang, begon ik te lezen. En wat ik las was goed.
Ik heb Rick doorgespeeld aan mijn agent. Ik kan me voorstellen dat ik in het mailtje zoiets heb geschreven als ‘deze kan het.’
Want Rick van Leeuwen kan het.

Rick van leeuwen is schrijver. En hij is geen schrijver die schrijver wil zijn: hij wil graag schrijven. Hij heeft al een meisje, en als hij graag met andere schrijvers om wilde gaan, had hij wel een mailtje aan Ronald Giphart gestuurd. Rick is een echte.


U kunt zich inschrijven voor de nieuwsbrief.

Dit artikel is geplaatst op 7 april 2010, in de categorie Schrijven.

Hiervoor/hierna

Hiervoor geplaatst:

Hierna geplaatst:

Statistieken worden bijgehouden door Google Analytics, maar ik heb geen idee waar ik eigenlijk naar kijk.