vandenb.com // Walter van den Berg


vandenb kijkt tv

15 augustus 2013

Eigenlijk zou hier vandenb downloadt series als titel moeten staan, maar dat bekt minder lekker. Veel reguliere tv heb ik de laatste tijd niet gekeken, maar ik heb wel een paar series gedownload, en ik ga mijn laatste aanraders op een rijtje zetten. Ik probeer wat verder te kijken dan de open deuren; iedereen kijkt al Breaking Bad en andere dikke hits, toch?

Geheimtip 1: Hannibal

Ja, inderdaad, een spinoff van wat ooit op het scherm begon als The Silence of the Lambs, of beter nog: als Manhunter, de film van Michael Mann die gebaseerd was op het eerste boek van Thomas Harris waar Hannibal the Cannibal in voorkwam.

De serie heeft z’n slechte momenten en z’n clichés, maar is toch nog aangenaam vermaak door de mooie vormgeving, de vergaande bloederigheid en het acteerwerk. Vooral hoofdpersoon Will is geloofwaardig; de nog jonge Hannibal Lecter is een prettig dissonerend bijfiguur.

Eerste seizoen is afgerond.

Geheimtip 2: The Americans

The Americans speelt in de jaren 80 van Ronald Reagan en gaat over een Sovjet-spionnengezin in Baltimore. Een Russische man en vrouw leven samen als getrouwden, hebben kinderen, maar dat gezin-zijn is hun werk: hun gewoonheid is hun dekmantel voor spionage-activiteiten. Klinkt vergezocht, maar The Americans is aangenaam vermaak.

Eerste seizoen is afgerond.

Bonustip: The Killing, Amerikaanse versie

Gebaseerd op de Deense serie waarbij de vrouwelijke inspecteur beroemd werd door haar malle truien. Ik heb de Deense versie heel even gekeken, maar net als bij Borgen kon ik er niet goed tegen dat er een gek taaltje werd gesproken. Bij talen die ik niet kan verstaan ga ik op het fysieke acteerwerk letten, en dat ergert me op allerlei niveau’s en manieren.

De Amerikaanse versie is neergezet in Seattle, met lekker veel regen en gruizigheid en het betere whodunnit-werk, maar daarvoor ga ik niet te veel veren in de kont van de Amerikanen steken, want dat hadden de Denen al bedacht. Ik weet niet of het verhaal 1 op 1 is overgenomen, maar dit specifieke verhaal vind ik in een Amerikaanse omgeving geloofwaardiger dan in een Europese.

Ik heb het eerste seizoen gekeken, maar er zijn er ondertussen drie.

De afrader: Under the Dome

Ik heb het acht afleveringen volgehouden zodat u niet meer hoeft te kijken: Under the Dome is prut. Gebaseerd op een boek van Stephen King dat ik ook al niet uitgelezen heb, en mede geproduceerd door King — en dan weet je al dat het fout gaat. Stephen King is een goeie schrijver als het om sfeer en personages gaat, maar dan moet ie die personages wel op papier houden.

Pijnlijkste moment: iemand is net iets te opzichtig bezig met een tablet waar Windows 8 op draait. Bij de aftiteling wordt vervolgens gemeld: Partially sponsored bij Microsoft Windows.


U kunt zich inschrijven voor de nieuwsbrief.

Dit artikel is geplaatst op 15 augustus 2013, in de categorie vandenb vindt.

Hiervoor/hierna

Hiervoor geplaatst:

Hierna geplaatst:

Statistieken worden bijgehouden door Google Analytics, maar ik heb geen idee waar ik eigenlijk naar kijk.