vandenb.com // Walter van den Berg


Python

In een ver verleden heb ik mijn geld verdiend door in een texteditor XSLT-scriptjes te tikken. Als ik over dat verleden praat, noem ik de mezelf van toen, afhankelijk van het gezelschap, ‘programmeur’, maar echte programmeurs moeten daar dan natuurlijk om lachen.

Ik heb in dat verre verleden ook regelmatig een poging gewaagd een echte programmeur te worden, of in ieder geval: mezelf een echte programmeertaal aan te leren. Het probleem daarbij: elk boek dat je een programmeertaal aan zou kunnen leren, was belachelijk moeilijk. Elk boek begon met een hello-world-voorbeeld om daarna een duizelingwekkende diepte in te duiken.

Bs13i6LCcAAvwCf

Maar: we zijn niet meer afhankelijk van boeken, want nu is er Het Internet.

Dat is een grapje natuurlijk; maar het lijkt wel of nu pas de voordelen van internet worden gezien door de hardcore nerd die als enige in staat is een programmeertaal uit te leggen aan leken.

Ik ben in mijn vrije tijd bezig om Python te leren op codeacademy.com. Python wordt nu gezien als de best leerbare programmeertaal, en de oefeningen op codeacademy zijn goed te begrijpen, dus het begint erop te lijken dat ik ergens ga komen.
Ik heb nog wel de fout gemaakt om Learning Python aan te schaffen, gewoon, omdat ik het een beetje begon te snappen. Maar dat boek heeft 1600 bladzijden die direct op het niveau zitten van het tweede plaatje van de uil hierboven. Sommige dingen zal ik nooit leren.

Python is niet mijn einddoel; ik wil eerst leren programmeren, daarna wil ik iets kunnen maken, een app bijvoorbeeld, als companion bij een volgende roman.

Geen reacties | Link | 18 mei 2015 | Categorie:


alles © Walter van den Berg.


T by sferik

Nerdig! En misschien wel handig, ooit.

A command-line power tool for Twitter.

De link: T by sferik.

Geen reacties | Opgeslagen onder:

Your tech peak is in your mid-teens

Digital savviness peaks sometime between the ages of 14 and 15, and then drops gradually throughout adulthood, before falling rapidly in old age, according to a new study of 2,800 Britons.

De link: Chart: Your tech peak is in your mid-teens, and it’s all downhill from there – Quartz.

Geen reacties | Opgeslagen onder:

WUT WUT

Snel! Zorg dat u bijblijft!

The messages go out to all your friends who have WUT. Shortly after, the messages disappear. It’s just that simple.

De link: WUT WUT.

Geen reacties | Opgeslagen onder:

De late adopter: podcasts

Ik ben heel erg van het early adopten, want voor je het weet mis je iets, maar soms sla ik dingen over. Ik heb de podcast altijd hardnekkig genegeerd, misschien wel omdat Adam Curry er zo druk mee in de weer was, maar ik probeer regelmatig op de fiets naar het werk te stappen, en dan ben ik zo’n drie kwartier onderweg, en die reis wil je toch een beetje opleuken. Dus anno 2010 ben ik met de podcast begonnen.

Voor mensen die ook een keer lekker laat willen adopten twee tips, de eerste voor iedereen, de tweede voor nerds (met de aantekening dat allebei m’n tips in het Engelands zijn gesproken):

1.

De fiction-podcast van de New Yorker. Op de fiets naar huis luisterde ik naar een verhaal geschreven door Stephanie Vaughn, voorgelezen door Tobias Wolff, en jongens, ik had de tranen in mijn ogen toen ik door het Vondelpark reed, zo mooi.

2.

A Life Well Wasted. Een héél goed verzorgde ‘internet radio show’ over games en mensen die met games bezig zijn. Geen besprekingen van de nieuwste Mario, maar verhalen over mensen en hun nerdigheid. Klinkt niet direct als een aanbeveling, maar het is prachtig.

Geen reacties | Link | 17 september 2010 | Categorie:

Tech: 3D

Een collega met een goed oog en een slecht oog klaagde dat alle films tegenwoordig zomaar in 3D in de bioscoop worden uitgebracht, en dat zij daar niks aan had. Maar waarom is dat nu zo’n hype? In 1983 zat opa al in de bioscoop met een brilletje op zijn neus om Jaws 3 van het scherm te zien zwemmen.
Dat is 27 jaar geleden — en nu wordt het pas weer opgepakt. Als dat nou met een techniek zou zijn die die vervelende brilletjes overbodig zou maken, maar neen. Raar.
Aanvulling: Er zitten 60 3D-films aan te komen en niet iedere filmmaker is daar blij mee.

Geen reacties | Link | 3 augustus 2010 | Categorie:

De iPad (2)

Toen de iPad uitkwam, was ik teleurgesteld: ik vond het een uitgewalste iPod Touch. Ik maakte wel een voorbehoud (altijd slim om voorbehouden in te bouwen): als ontwikkelaars met briljante apps zouden komen, zou ik nog om kunnen gaan. En ik ben om.

In de maanden tussen de Amerikaanse release en de Nederlandse, ben ik het nieuws over apps die uitkwamen blijven volgen, en er kwam genoeg uit om mij op de dag van die Nederlandse release in de rij voor de winkel te laten staan. En er was nog een reden om voor die deur te staan trappelen – iets wat me in die tussenliggende maanden duidelijk was geworden.

Wat opviel bij die rij: er waren veel grijze hoofden. Dat was ook de tendens bij andere rijen. En dat maakt sense.
Mijn oude moedertje kwam een jaar of twee geleden op het idee dat ze een computer moest hebben, want dan kon ze chatten, en dan zou ze zich niet zo alleen voelen. Mijn zuster kocht een tweedehands (windows) laptop voor haar, en dat ding is één keer aangeweest: de startknop in de taakbalk was al te hoog gegrepen voor haar begrip.

De computer waar wij allemaal mee opgegroeid zijn, is ooit bedoeld geweest voor kantoorwerk. Om het een beetje begrijpelijk te houden, zijn allerlei analogieën bedacht met ramen en mapjes in archiefkasten, maar mensen die op hun 65ste instappen, pakken dat niet op. Wij zijn eraan gewend, maar leg maar eens uit waarom je moet dubbelklikken op een bestand en moet enkelklikken op een link op een webpagina (ik zie overigens wel eens mensen die al jaren achter een computer zitten keihard dubbelklikken op hyperlinks – beter een keer klikken te veel dan te weinig).

Met een beetje moeite zou mijn oude moedertje de iPad kunnen snappen. Niet elke app, maar als ik haar vraag of zij zou kunnen kijken wat het weer wordt, zou ze het icoontje met het zonnetje van Weather Pro op het scherm kunnen vinden en zou ze met een druk van haar vinger de weersvoorspelling kunnen zien. Installeren van apps, daar zou ze mee geholpen moeten worden, maar een verzameling voor haar samenstellen zou moeten lukken: wat wil je allemaal kunnen doen? Twintig apps op het eerste scherm, standaard dingen van apple die ze niet gebruikt naar het volgende scherm, en mijn oude moedertje is online. Geen boomstructuren met documentjes, niet op start klikken om je computer uit te zetten.

Maar de iPad is niet alleen voor grijze hoofden, natuurlijk. Ik heb ‘m nu een week en een paar dagen, en het is mijn beste vriend op de bank, thuis. Precies zoals ik dacht dat ik ‘m zou gebruiken: ideaal voor casual vermaak, twitter volgen tijdens een voetbalwedstrijd, dingen opzoeken zonder naar het bureau waar je computer staat te hoeven lopen, en als ik eraan toe ga komen, ga ik er vast mijn gedownloade series ook nog op kijken.

Lees ik er boeken op? Nog niet. Ik hou te veel van fysieke boeken om ze te vervangen door een digitaal bestand, maar ik léés er wel op: ik heb de NRC-app en op vrijdag betaal ik 79 cent om de krant van die dag te downloaden zodat ik de boekenbijlage kan lezen, en de digitale editie van WIRED is geweldig: zeer leesbaar en met interactieve leukheid. En met Instapaper bewaar je langere stukken die je achter je computer op het web tegenkomt voor een prettiger leeservaring.

Conclusie: de iPad is geweldig speelgoed, én het is de toekomst van computing.

Geen reacties | Link | 2 augustus 2010 | Categorie:

Tech: iOS 4 traag op iPhone 3G

Zoals een Apple-adept betaamt, heb ik mijn iPhone 3G de update naar iOS 4 gegeven zodra dat kon, maar ik weet niet of ik er blij mee ben: de enige toegevoegde waarde voor de 3G is de mogelijkheid folders aan te maken, en ik heb het idee dat alle functionaliteit een stuk trager is geworden. Alsof je Windows Vista op een Pentium hebt geinstalleerd.

Geen reacties | Link | 25 juni 2010 | Categorie:

De iPad

Ik ben teleurgesteld door Apple. Als fanboy wilde ik heel graag hun nieuwe gadget geweldig vinden, maar de iPad is een uitgewalste iPod touch. En dat vrijwel letterlijk: je kunt alle apps uit de appstore draaien, en je kan ervoor kiezen dat te doen in een groot zwart kader of met een verdubbeling van pixels: uitwalsen dus.

Dat is alleen interessant voor games, maar ik game vrijwel niet op mijn iPhone; ik gebruik vooral apps voor twitter, facebook, en allerlei opzoek- en contentspul. Bij Steve Jobs op het podium zag je de facebookapp in uitgewalste vorm, en dat was ronduit lelijk.

Ik had meer innovatie verwacht. Ik dacht aan een briljante oplossing waar iedereen van achterover zou vallen. Een apart scherm voor ‘kleine’ apps en een groter scherm voor het browsen, gamen en film kijken, bijvoorbeeld, een beetje zoals de Nook, maar dan nog slimmer. Of iets volledig anders. Maar in ieder geval: iets waar niemand, in alle speculaties, nog aan had gedacht.

Het zou goed kunnen dat ontwikkelaars straks met briljante apps komen, speciaal voor de iPad, waardoor ik ‘m alsnog onmisbaar ga vinden. De killer-app op de iPhone is tenslotte ook de appstore. Maar het apparaat zelf valt erg tegen. Ik wil geen boek lezen van een scherm waar je na verloop van tijd pijn in je ogen van gaat krijgen (e-bookreaders die alleen dat doen hebben electronische inkt: een scherm dat niet ververst en dus rustig voor je ogen is), en al het andere dat je er (vooralsnog) mee kan doen, kan ik ook met mijn andere Apple-apparaten.

Geen reacties | Link | 28 januari 2010 | Categorie: