4 mei 2009
Het boek dat ik nu aan het lezen ben is volkomen nutteloos. Als in: nu. Accidental Empires gaat over de mensen die ervoor gezorgd hebben dat we nu allemaal een computer op ons bureau hebben staan (of op schoot hebben liggen), en dat is heel leuke kost voor rare mensen zoals ik die meta-geinteresseerd zijn in dat soort nerdige dingen, maar: het is geschreven in 1992. In 1992 bestond, inderdaad, Windows 95 nog niet eens.
Het is bijna niet meer voor te stellen, maar ooit waren computers dingen die een zwart scherm lieten zien en een knipperende cursor in de linkerbovenhoek waar je een commando in kon tikken. ‘Computerles’ op de middelbare school bestond uit dat soort commando’s uit je hoofd leren, en ik vond er geen flikker aan.
Nu vind ik dat onbegrijpelijk van mezelf: waarom was ik me toen niet bewust van het feit dat ik de begindagen van de PC meemaakte!
Nou ja — ik was me ook niet bewust van het feit dat broeken met hoog water mode waren (en dat dat later belachelijk zou zijn).
Accidental Empires vertelt over die tijd: computers die het nog zonder harde schijf deden, Bill Gates die slinks DOS koopt om het flink uit te baten, Steve Jobs in zijn eerste periode bij Apple; heerlijk spul. Voor meta-geinteresseerde semi-nerds.
En wat dan heel grappig is: de voorspellingen die schrijver Robert Cringely doet. Apple is in 1991 aan het onderhandelen met IBM om hun grootste softwareleverancier te worden, met in het achterhoofd het idee (volgens Cringely) dat het nooit wat gaat worden met hardware voor Apple, en helemaal terecht natuurlijk, want tegen het jaar 2000 zullen er helemaal geen computers meer zijn; alles wat overblijft zijn chips in polshorlogegrote apparaten en toetsenborden zijn dan overbodig, want spraakherkenning heeft alle invoer overgenomen.
Ergens in het navigatieblok rechts hier heb ik dingetje toegevoegd met ‘nu aan het lezen,’ heel webloggerig. Als je via die link op Amazon bestelt (hoewel ik het me bijna niet voor kan stellen; echt, je wil dit boek niet lezen), krijg ik er geld voor, geloof ik.
Statistieken worden bijgehouden door Google Analytics, maar ik heb geen idee waar ik eigenlijk naar kijk.