vandenb.com // Walter van den Berg


Over vandenb.com

Vandenb.com is het weblog van Walter van den Berg.

Over (de geschiedenis van) deze site

Laatste update: september 2021

Vandenb.com is in april of mei van het jaar 2000 als weblog begonnen, toen er nog maar een paar weblogs in Nederland waren. Ik kon jarenlang op feestjes vertellen wat een weblog was en alleen maar glazige blikken terugkrijgen.

Op een gegeven moment kwam er een kleine hausse van populairiteit van weblogs, en dit weblog is daar toen in meegegaan. In de hoogtijdagen had ik enkele duizenden bezoekers per dag. Ik schreef toen vooral stukjes over wat ik meemaakte als ik in de rij bij de kassa stond. Dat probeerde ik zo mooi mogelijk te doen, en dat had succes. Niet bij iedereen; er waren flink wat mensen die mij een eikel vonden, en dat lieten ze merken ook. Ik ben toen een paar keer gestopt en een paar keer opnieuw begonnen.

Dit is geen klassiek weblog meer, want in het design zoals ik het nu heb wijkt het te veel af van de kenmerken van een weblog zoals ik dat hieronder beschrijf.

Het technische deel

Vandenb.com begon als handgeklopte html. Ik wist aanvankelijk niet dat ik een weblog had; ik was een site tegengekomen (van deze gast) waar regelmatig een nieuw stukje werd geplaatst, en de nieuwe stukjes verschenen bovenop de oude stukjes. Dat was ontzettend vernieuwend in die tijd, en dat wilde ik ook. dus slingerde ik Dreamweaver aan (toen nog van Macromedia, dus cool) en bouwde de eerste incarnatie van vandenb.com.

Pas een paar weken later ontdekte dat Dack een weblog had, en dat daar speciale software voor was. Ik bouwde een weblog op vandenb.com op basis van een template van Blogger.com, toen extreem hip onder de early adopters. Reacties waren daar niet mee mogelijk, maar iedereen wilde reacties, dus je gebruikte daar externe scripts voor. Op een mooie dag kreeg ik een mailtje van Bob den Otter, hij zei dat ie met zo’n scriptje bezig was, en hij wilde dat wel bij mij installeren. Uiteindelijk werd dat scriptje een volwaardig cms, Pivot, later Pivotx, en daar heeft vandenb.com jaren op gedraaid.

Maar alles gaat voorbij. Bob wierp zich op een nieuw cms, en ik wierp me op WordPress. Ik hou van nerdig wroeten, en met WordPress is er genoeg te wroeten.

Het design

Ik heb het uiterlijk van deze site altijd zelf ontworpen. Vandenb.com heeft heel veel verschillende gezichten gehad, en ik heb altijd maar een beetje aangemodderd. Of beter gezegd: ik kwam altijd wel op een tevreden stemmend resultaat met een hoop gefriemel.

Deze site is responsive – dat betekent dat ie er op elke schermgrootte behoorlijk uit zou moeten zien. Ik heb daar, in de revival van mei 2018 bulma voor gebruikt als framework, maar dat is er ook weer een beetje uit geslopen, geloof ik. Je kan het WordPress Template op GitHub bekijken.

En verder

Ik experimenteer een beetje met inhoud en vorm. Het kan gebeuren dat hier een hele tijd niets gebeurt, en dat er daarna plotseling weer wat leven in zit.


Statistieken worden bijgehouden door Google Analytics, maar ik heb geen idee waar ik eigenlijk naar kijk.