vandenb.com // Walter van den Berg


Potje huilen in de auto

Ik had gisteren drie shifts leerlingen van een middelbare school in Gemert voor wie ik een stukje voorlas en vertelde over het schrijven van boeken, en waar dat schrijven (en lezen) allemaal goed voor is. Ik kan dat wel duidelijk maken op zo’n lezing, maar het is juist op dat soort lezingen dat het mij weer duidelijk wordt.

Ik vertelde over het geweld dat we vroeger thuis een periode mee hebben gemaakt (mijn vader ging dood, mijn moeder kreeg een vriend, die vriend sloeg mijn moeder in elkaar tot we bij hem wegvluchtten), en bij shift twee zat een jongen (ze waren allemaal 15, 16) die vroeg of ik fysiek niets tegen die man kon doen.

Dat was zo’n moment dat mijn radar begon te bliepen, zachtjes. Ik had al gezien dat hij met grote ogen naar mijn verhaal luisterde.

Nee, zei ik, ik was 13, 14, en hij was heel groot en sterk, en het was ook niet mijn verantwoordelijkheid fysiek iets tegen die man te doen. Helaas, vertelde ik, nam ik wel een ander soort verantwoordelijkheid op me: ik deed mijn best hem rustig te houden zodat hij mijn moeder niet te vaak in elkaar zou slaan.

Die jongen knikte, en bij het verdergaan met mijn verhaal keek ik naar hem: nog steeds die grote ogen.

Toen ik klaar was, bleef hij staan, en hij vertelde dat hij hetzelfde mee had gemaakt: hij was acht geweest toen zijn vader stierf, en de vriend die zijn moeder kreeg was ook niet bepaald oké.
We hebben er een paar minuten over staan praten, en ik heb hem een stevige hand gegeven en gezegd dat hij me moest mailen als hij er een keer over wilde praten.

Pas in de auto terug realiseerde ik me goed wat hij had gevraagd: of ik fysiek niets tegen de man had kunnen doen.
Wat hij eigenlijk vroeg: had hij fysiek niets moeten doen tegen de man van zijn moeder?
Die jongen was toen acht. Nu zestien. En hij liep nog steeds rond het het idee dat hij iets had moeten doen.
Ik heb een potje zitten huilen in de auto. Voor hem, voor mezelf, voor alle kinderen die door volwassenen in zo’n kutsituatie worden geplaatst.

Geen reacties | Link | 22 december 2017 | Categorie:


alles © Walter van den Berg.


“Geen diepere lagen, intertekstuele verwijzingen of experimentele vormen”

In een stuk over het nieuwe boek van Alex Boogers veegt Christiaan Weijts een aantal schrijvers op een hoop waar hij een beetje nerveus van wordt. Het zijn jongens van de gestampte pot, en ik zit erbij. Weijts zegt over ons clubje van stoere mannen: “We hebben hier te maken met een andere literaire familie dan de tak Flaubert-Nabokov-Couperus-Nooteboom,” en hij geeft toe dat zijn voorkeur ligt bij die tak, en dat weten we ook als we zijn boeken lezen. Prima.

Maar Weijts zegt ook over “ons” (als er al een ons is): “Geen diepere lagen, intertekstuele verwijzingen of experimentele vormen.”

Dan mag Chris met recht nerveus worden van ons, want we hebben al afgesproken in onze appgroep (die heet “Mannen van weinig woorden”) dat we ‘m in elkaar slaan als we ‘m de volgende keer tegenkomen bij een lezing of een ander literair evenement.

Geen experimentele vormen? Jan van Mersbergen (Stratenmaker Jan noemen we hem) laat een paard zijn verhaal vertellen in ‘De Ruiter’. Geen intertekstuele verwijzingen? In een van mijn boeken zit een verwijzing naar een roman van diezelfde Jan (ik ga Chrissie de kans geven onder zijn pak rammel uit te komen als hij ‘m vindt), maar ik moet eerlijk zeggen dat ik intertekstuele verwijzingen altijd een beetje pochen vindt – kijk hoeveel boeken ik heb gelezen! – dus ja, ik geef toe, ik wilde pochen dat ik ook wel eens een boek las.

Maar waar ik echt boos van werd, was het ‘geen diepere lagen’. Wat hij hier eigenlijk mee zegt: die jongens schrijven geen literatuur.
Wat mij betreft is de enige definitie van literatuur een gelaagd verhaal, een verhaal waarin je A vertelt en onderhuids B duidelijk wil maken. Krullende zinnen of kale korte stompjes, maakt allemaal niet uit, lagen maken de literatuur. Dus Weijts doet me pijn als hij zoiets zegt.

Chris, meneertje vwo dat je bent, in mijn boeken zit een dikke, dikke spekkoek aan lagen. Ik ga ze allemaal aanwijzen als ik in dat donkere steegje over je heen sta gebogen, en daarna komt Alex (“kickertje boogers” in de appgroep) dat doen voor zijn boeken.

Waar Christiaan Weijts de fout in gaat, is denken dat die lagen van te voren duidelijk moeten worden uitgedacht door de schrijver, zodat ze met lichtgevende pijlen in het boek terugkomen.

Een schrijver als Alex Boogers (of als Jan, of als Henk van Straten – “tattoo henkie” in de appgroep – of als ikzelf) schrijft een boek met alle boosheid die hij in zich heeft, of alle liefde, of alle shit van vroeger. Die boosheid/liefde/shit zoals die in de schrijver leeft, IS AL GELAAGD. Als ik boos ben op Christiaan Weijts, ben ik boos op mijn leraar Nederlands die van schrik van me wegliep toen hij hoorde dat ik een roman had geschreven, en als ik boos ben op die leraar, ben ik boos op de persoon vóór hem die mij niet heeft erkend, ben ik zeer waarschijnlijk boos op mezelf omdat het me kennelijk niet is gelukt erkend te worden door Christiaan Weijts, en zo verder – en zo dieper, laag voor laag.

DIE boosheid komt op papier, met lagen en al, en ik kan ze als ervaren schrijver nu heel behoorlijk uit elkaar halen als ze eenmaal in dat boek zitten, maar godverdomme, Christiaan Weijts, ze zitten er kei- en keihard in. Ook bij Alex Boogers, Jan van Mersbergen, Henk van Straten en Auke Hulst. Dat jij ze niet ziet omdat wij er geen lichtgevende pijlen bij zetten, is een ernstige tekortkoming van jouw kant.

Kusjes, de Mannen van weinig woorden.

Geen reacties | Link | 9 november 2017 | Categorie:

Het pact dat we nooit hadden

Ik was niet de enige die het verhaal van Griet op de Beeck over haar incestverleden ingewikkeld vond. Er is een periode geweest dat hervonden herinneringen over misbruik een soort van in de mode waren, en ik denk dat in die periode flink wat wantrouwen is gekweekt. Maar ik wilde geen oordeel vellen omdat oordelen uberhaupt te veel worden geveld; je kan ook iets voor kennisgeving aannemen en denken: klote voor iemand die daar mee rondloopt. Jamal Ouariachi heeft daar een erg goed stuk over geschreven bij Vrij Nederland. Bovendien is het een feit dat iedereen meer herinneringen kwijtraakt dan bewaart, en dat kwijtraken kan met een reden zijn.

Ik had het erover met mijn vrouw bij een etentje. We waren allebei fan geworden van Op de Beeck als mens bij die uitzending van Zomergasten; ze zei toen heel veel waar we samen hard bij zaten te knikken.

Ik denk dat de kern van Op de Beecks denken over de ellende van het mens zijn erg overeenkomt met mijn denken: ouders beschadigen hun kinderen door geen veilige omgeving te bieden bij het opgroeien, en kinderen zijn dan zo loyaal dat ze zich nog schuldig voelen over hun beschadiging ook.

Mijn boeken gaan daarover, ongeveer, en het werd me duidelijk dat Op de Beecks boeken daar ook over gaan. Ik heb anderhalf van die boeken gelezen, en ik werd niet zo’n fan van Griet als schrijver, vooral omdat ze alles wat ze duidelijk wil maken ook heel erg duidelijk maakt, maar dat is een legitieme keuze als je mensen wilt bereiken; als je niet wil dat mensen over iets belangrijks heen lezen.

En ik denk ook dat dat een goed ding is, in dit geval; het is niet goed voor De Literatuur, maar (en Jamal Ouariachi zal me hier om vervloeken) fuck de literatuur maar af en toe. Van de honderdduizend boeken die Op de Beeck verkoopt, zitten er duizend boeken tussen die mensen daadwerkelijk helpen, zijn er duizend lezers die denken: dus daarom loop ik rond met dit kutgevoel. Misschien moet ik er iets aan gaan doen.

Maar daar komt mijn ‘moeite’ met dat ontdekte incestverleden ook vandaan, denk ik.

Ik denk dat Griet en ik tot nog toe min of meer over hetzelfde schreven: ouders beschadigen hun kinderen door verwaarlozing, kinderen zijn sukkels dus die denken dat het aan hun lag en hebben er in hun volwassen levens nog last van. Ik doe dat onder een hele spekkoek van lagen, Op de Beeck vertelt het min of meer letterlijk.

Maar: ik vertel dat vaak wel bij lezingen. Waar gaan je boeken over, nou, hierover. En wat ik dan belangrijk vind om erbij te vertellen: je stiefvader hoeft je moeder niet in elkaar geslagen te hebben (zoals bij mij het geval was, en wat ik terug laat komen in mijn boeken) om je een kutleven te hebben bezorgd. Verwaarlozing kan op allerlei manieren gebeuren; er hoeft niet iets aanwijsbaars groots te zijn gebeurd. Het kunnen ook honderd kleine dingen zijn geweest — juist dat is veel vaker de oorzaak van de shit waar je nu nog mee rondloopt.

Dat maakte Op de Beeck ook duidelijk, denk ik, en wat ik eerder zei: ik denk dat ze daar veel mensen mee heeft geholpen. Maar als ze nu een incestverleden blijkt te hebben, zouden veel mensen die zich eerder gezien voelden (terwijl ze eigenlijk niet wisten dat ze wachtten op dat gezien worden), nu weer kunnen denken: zie je, ik stelde me aan, want het gaat toch om de grote dingen waar je je slecht om mag voelen.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind Griet op de Beeck geen aansteller, geen verrader van het pact dat we nooit hadden, ik vind het oprecht klote voor haar dat ze met dit verleden rondloopt. Maar dit idee veroorzaakte mijn ingewikkeld-vinden van haar incestverhaal.

Geen reacties | Link | 3 oktober 2017 | Categorie:

Lopend Lezen

Zoals de bakker en de projectmanager eens in hun leven kunnen stoppen waar ze mee bezig zijn — de handen nog in het deeg, de ogen op het excel-sheet gericht — en twijfelen over hun richting in het leven, zo kunnen mensen die boeken schrijven zich een keer of twee per week aan die existentiële twijfel overgeven.

Ja, ach, ik had er weer last van: wat is fictie, waar dient het toe, zijn boeken niet ongelooflijk stom, wie zit er op nog een boek te wachten — en toen hoorde ik dat de eerste Harry Potter twintig jaar geleden uit was gekomen.

Harry f-ing Potter. Twintig jaar oud.

Dan moet het een jaar of zeventien geleden zijn dat ik lopend las, van station Alphen aan den Rijn naar het kantoor waar mijn baas me had gedetacheerd (lees De hondenkoning), waarmee ik mijn diepe ongeluk zo lang mogelijk uitstelde. Een collega had er enthousiast over verteld, oké, het zijn kinderboeken, maar het is zo verslavend, probeer het, en ik probeerde het, en ik was verslaafd. En door de treinreis lang te lezen (en lopend naar kantoor door te lezen, voorzichtig schuifelend, de kantoorstoet langs me stromend), vergat ik dat ik mijn leven kut vond.

Ach, misschien komt die twijfel nu dáár wel vandaan: mijn leven is niet kut meer, ik ben gelukkig. Dus wat is dat nut van boeken ook al weer?
Zo simpel kan het zijn, natuurlijk.
En trouwens: ik hoef maar een paar weken terug te denken naar een roman waar ik mezelf diep in had gegraven. Lopend lezen doe ik niet meer, die troost heb ik niet meer nodig, maar mezelf verheugen op het moment waarop ik dat boek weer kan pakken, dat maak ik van tijd tot tijd (bij het ene boek wel, bij een paar boeken dan weer niet) nog steeds mee. Dus er is niets aan de hand voor mij als lezer.

En als schrijver ook niet, eigenlijk.
Een paar weken geleden las ik voor op een middelbare school in Rotterdam, en ik maakte er een beetje een zooitje van; mijn verhaal liep in de soep omdat ik er zelf even niet meer in geloofde, en ik zei dat maar gewoon tegen de leerlingen: jongens, jullie moeten verplicht boeken lezen, maar poeh.

Wat ik wel over wist te brengen is mijn overtuiging dat iedereen die dingen doet als boeken schrijven of op het toneel gaan staan, een manier zoekt om rotzooi te verwerken, want na afloop kwam een jongen naar me toe om me een hand te geven en me te bedanken, en de docente vertelde later dat ik hem geraakt moest hebben: hij had rotzooi genoeg, en hij stond altijd op het toneel. O ja, dacht ik, dat is waarom ik dit soort dingen wil doen, voor honderd jongeren staan van wie er negentig misschien geen zin in hebben — ik doe het voor die jongen.

De docente vertelde ook nog dat ze een havo-leerling had gehad die na de kerstvakantie tegen haar had gezegd dat hij zowaar een boek had gelezen, helemaal, en hij vond het tof, en dat was mijn boek.

En ach, ik kan dat wel heel nobel vertellen, ik heb de literatuur bij een jongen gebracht die nooit boeken las; als ik er wat meer drama in zou leggen, zou ik zeggen dat ik het ook voor hem doe, maar ik doe het vooral voor mezelf, natuurlijk. Want: de rotzooi van vroeger verwerken, maar ook: de waardering krijgen. In x verkochte boeken, in een zaal met honderd mensen, in mailtjes van mensen die een boek van mij “in één ruk” hebben uitgelezen.

Misschien zitten er wel mensen tussen die lopend lazen. Dan is Schuld net zo waardevol voor iemand geweest als Harry Potter voor mij was.
Dus bakker, kneed je deeg, schrijver, schrijf je boeken. En je mag af en toe zeuren, als het helpt. Als je daarna maar weer doorgaat.

Geen reacties | Link | 26 juni 2017 | Categorie:

Genomineerd voor de Dioraphte Literatour Prijs

Schuld heeft nog een nominatie aan de broek hangen: ik kan de Dioraphte Literatour Prijs winnen. Dat is een prijs die wordt gegeven aan het beste boek uit 2016 voor jongeren tussen de 15 en 18 jaar. En daar ben ik ook weer apetrots op, die nominatie, want ik vind het zeer belangrijk dat dat boek van mij ook terecht komt bij jongeren.

In de komende weken lees ik weer voor op een aantal middelbare scholen, en dat is veel enger dan voor volwassenen, maar ik bijt me daar doorheen, want ik hoop dat ik altijd een paar van de aanwezigen kan laten zien/voelen/vertellen dat ze niet alleen zijn in het raar vinden van de wereld om hen heen. Dus deze nominatie is weer een mooie erkenning.

Dit is het rijtje genomineerde boeken:

En dit staat er over Schuld in het juryrapport:

Walter van den Berg schetst een ijzersterk portret van het snoeiharde leven in een uitzichtloos milieu. Hij confronteert je met een ontluisterende werkelijkheid. In heel weinig woorden, met ironische humor en via puike dialogen ontstaan levensechte karakters. Schuld is een ingenieuze roman door de fragmentarische, niet chronologische en meerstemmige opbouw. Gaandeweg kun je als lezer de stukjes van de puzzel leggen. Maar hoe meer je door de klinkklare taal de feiten kent, hoe meer je je afvraagt. Kun je je als individu losmaken van de familie waarin je ter wereld bent gekomen? In hoeverre wordt je identiteit bepaald door de omstandigheden waarin je opgroeit? Wat doet het met je als je ouders de grote afwezigen in je leven zijn?

Geen reacties | Link | 14 mei 2017 | Categorie:

Goed, de avond van de Libris Literatuurprijs

Ik denk dat je bij dit soort prijzen alleen over terechte winnaars kunt spreken als het gaat over vijf kutboeken en één goed boek, maar bij Alfred Birney is de Libris Literatuurprijs 2017 bijzonder goed terecht gekomen.
Na het interview in de Volkskrant vorig weekend was het in ieder geval volkomen duidelijk dat er weinig schrijvers rondlopen bij wie De Noodzaak in zulke grote hoeveelheden aanwezig is.

Ik heb De tolk van Java nog niet gelezen (van de andere genomineerden had ik alleen Het smelt gelezen, van mijn mede-Das Mag-auteur Lize Spit, samen met 170.000 andere lezers, geweldig boek), maar het is goed; dat kan niet anders. Alfred schrijft al tientallen jaren, is nooit opgevallen, mede omdat ie bij een piepkleine uitgever zat, en in dit boek heeft hij alles geduwd wat hij in zich had. Hij is nu 65 en je voelt bijna de mythevorming ontstaan op zo’n avond: dit is hoe het moest zijn, dit is zijn magnum opus, en het kon niet anders dan dat dit boek zou winnen.

Ik had gisterochtend een heel lief bericht van Alfred in mijn mailbox waar de verbazing en het geluk vanaf spatten, en alle literaire argumenten aside: man, ik gun het hem zo.

Op tv kwam ik even langs in een vraaggesprekje, en daar zie je me zeggen dat ik niet ga winnen, en Tonko Dop vraagt of dat indekken is, en ik bevestig dat half grappend, maar wat niet is uitgezonden is dat ik zeg dat ik weet dat ik een heel goed boek heb geschreven, en een prijswaardig boek, maar in dit verband geen prijspakkend boek. Dat wilde ik hier ook even gezegd hebben, dat niet iedereen denkt dat ik alleen maar bescheiden heb staan doen. Het was de montage.

En jongens, wat een prachtavond was het. Als ik er een verslag van maak, wordt het zo’n en-toenverhaal, dus laat ik het er op houden dat ik gelukkig was; maar misschien was ik wel het gelukkkigst toen ik met mijn vrouw in het zaaltje zat waar Alfred werd geïnterviewd voor de radio. Wij zaten op een bank, ik had mijn arm om haar heen, en Alfred zat aan een tafel, de interviewer van Nooit Meer Slapen met een grote koptelefoon op zijn hoofd, en wij luisterden naar zijn geluk, hoe hij had gewonnen met het boek van zijn leven.

 

Geen reacties | Link | 11 mei 2017 | Categorie:

Bretels

Ik moet nog op Zalando kijken of ik daar bretels kan bestellen, want ik had vanochtend even het angstbeeld dat mijn broek afzakt op tv. Verder maak ik me nog steeds niet zo druk over het al dan niet winnen van die prijs. Ik vind het nu vooral jammer dat straks die periode van genomineerd over is. Het kan zijn dat die nominatie voor de Libris het hoogste is dat ik ooit haal, met dat boeken schrijven van mij.

En dat is niet vals bescheiden – ik vind het briljant dat ik genomineerd ben, en ik weet dat mijn boek goed genoeg is om te winnen, maar de kans dat het nog een keer gebeurt, in dat rijtje staan, is niet per se groot. Alleen de usual suspects (Grunberg, Van der Heijden) komen met een bepaalde regelmaat terug in die nominaties.
Dus deze periode is bijzonder. Ook omdat Schuld weer wat extra aandacht krijgt. Het boek ligt weer een maandje in de winkel, het verkoopt weer, en het wordt weer gelezen. Er verschijnen zelfs weer wat recensies online, en dat is allemaal leuk.

Ik kwam er eentje tegen van de week, van een vrijetijdslezer, en die onderbouwde goed waarom hij het een mooi boek vond, maar zijn enige bezwaar: hij miste wat diepgang. En dat is een ‘klacht’ die ik wel vaker tegenkom, soms ook bij professionele lezers.

Besprekingen bespreken is nogal gevaarlijk, en ik doe mijn best me er verre van te houden, behalve als ik het er heel erg blij mee ben, en ik ben er vooral blij mee als een lezer alles (of bijna alles) heeft gevonden wat ik erin heb gestopt. Zo was de bespreking van Teunis Bunt een feest om te lezen voor mij. Teunis schrijft:

de relatie tussen Kevin en Ron blijft je bij. De situatie tussen die twee is zo schrijnend dat het bijna pijn doet om erover te lezen. Kinderen zijn zo’n beetje per definitie loyaal aan hun ouders. Kevin stelt zo ongeveer zijn hele leven in het teken van het voldoen van schulden die hij niet zelf heeft opgebouwd. Hij wil gezien worden en doet alsof het niet erg is als dat niet gebeurt.

Ook worstelt hij met het beeld van zijn moeder. Bij het schoonmaken van laptops komt hij compromitterende filmpjes tegen, waarmee hij de vrouwen die erop te zien zijn lastigvalt. Graag zou hij willen dat zij de werkelijk slechte vrouwen zijn en dat zijn moeder bij hen vergeleken nog wel meevalt. Maar de vrouwen blijken niet zo slecht te zijn, wat de situatie voor Kevin alleen maar moeilijker maakt.

Dat is precies waar het bij Kevin over gaat, en veel besprekingen komen niet verder dan ‘Kevin heeft een hekel aan vrouwen omdat zijn moeder ‘m in de steek heeft gelaten’. En ook als je als lezer alleen dat ziet, is dat prima natuurlijk. Dat is het mooie van *kuch* literatuur: je kan het op verschillende niveaus lezen, en zo heeft iedereen er wat aan. Om het maar een beetje plat te zeggen. En wat ik daarmee wil zeggen: ik denk dat de lezers die diepgang missen, die diepgang over het hoofd hebben gezien, maar ik waardeer iedereen die mijn boeken leest en de moeite neemt er iets over te zeggen. Aandacht voor mijn boeken, I love it.

Dat is misschien waar die Libris Literatuurprijs en andere vormen van hoera er zijn boeken over gaan: aandacht voor boeken. Ik werd van de week geinterviewd voor Trouw, en de journalist vroeg of ik zo’n prijs niet appels met peren vergelijken vond, en ik denk dat dat wel een beetje zo is, maar, zei ik, vergelijk mijn appel maar met een stel peren. Kunst is nooit objectief te bekijken (of iets moet echt aanwijsbaar slecht gemaakt zijn), dus het idee om die kunst wél te vergelijken en er een prijs aan te plakken: tja, ingewikkeld, maar ik kan er niets aan doen: ik vind het leuk. Ik zit straks in een smoking, bretels onder mijn jasje, mijn vrouw naast me, en dan komen we op tv omdat ik boeken schrijf.

Maar stel, en ik zeg stel, dat ik die prijs win. Dan ben ik heel trots, en enorm blij met die 50.000(!) euro, maar ik hoop ook dat de jury dan net zoveel in mijn boek heeft teruggevonden als Teunis Bunt deed. (Maar als ze dat niet hebben gedaan, zal ik niet te hard klagen.)

Geen reacties | Link | 5 mei 2017 | Categorie:

Wachten op Tonko

Fase 1: het wachten

Mijn boek stond dus op de longlist van de Libris Literatuurprijs, samen met 17 andere boeken. Een longlist moet een shortlist worden, en bij de Libris is het een traditie dat Nieuwsuur hun verslaggever Tonko Dop met een pakketje boeken bij de mensen langs stuurt die op de shortlist terecht zijn gekomen.

Dat pakketje bestaat dan uit de 5 andere boeken op de shortlist, waardoor de schrijver weet: ik zit erbij, en dit is de concurrentie. Dat bezoek van Tonko moet een verrassing blijven. Dat betekent dat 18 schrijvers op hun plek moeten blijven zitten, niet wetende of er überhaupt aangeklopt gaat worden.

Zo zou mijn dag er dus uit gaan zien. Ik had mijn collega’s op kantoor laten weten dat ik vanuit huis zou werken, en ik zette mezelf zuchtend aan de slag, met het vooruitzicht dat ik tot een uur of drie licht nerveus zou kunnen zitten zijn.

Ik nam het scenario nog een keer met mezelf door: als er niet wordt aangeklopt, is dat jammer maar niet onoverkomelijk, als er wel wordt aangeklopt, doe je de halve deur open zodat de hond even in beeld komt (als we de halve deur gebruiken, steekt onze Stabij Willem altijd zijn kop naar buiten) en daarna zeg je Alleen Maar Slimme Dingen.

Toen werd er geklopt. Ik zag buiten een man met een microfoon staan (TONKO! DOP!) en een andere man met een enorme camera. Ik deed, zoals gepland, de bovenste helft van onze boerendeur open zodat Willem zijn kop naar buiten kon steken — en verder deed ik alles fout.

Ik wilde Tonko een hand geven terwijl hij zijn handen vol had.
Ik had mijn crocs in beeld aan terwijl ik Willem naar zijn bench droeg.
Ik had Geen Enkel Slim Ding te zeggen.

Tonko overhandigde me het concurrentiepakketje met boeken. Ik moest het in beeld uitpakken en commentaar leveren. Ik kon alleen overtuigend zeggen dat ik blij was dat Lize Spit erbij zat, mijn lieve collega bij uitgever Das Mag. Verder was het wartaal. Bij elke vraag die Tonko stelde, stotterde ik iets onsamenhangends. Waar gaat je boek over? Geen idee.

Ik liet de werkkamer nog even zien, ik antwoordde nog wat Niet Slimme Dingen, en daarna ging de camera uit.

En na het wegleggen van die ENORME camera (pas nu hij uit was, durfde ik er echt naar te kijken, en dat ding was bijna groter dan onze Volkswagen Up), ontspande ik. Kon ik wat leuke grapjes maken. Zette ik koffie voor Tonko en de cameraman. Maakte ik een selfie voor mijn vrouw met Tonko en de cameraman. Speelde Tonko daarna nog een paar minuten met Willem.

Fase 2: het geheimhouden

Maar goed, ik stond dus op de shortlist. Fase 2 ging in: het geheimhouden. Dat hoort bij het circus. Er zitten 18 schrijvers te wachten, en ik wist om 10 uur ’s ochtends al welke 6 er geluk hadden. Ik appte mijn vrouw de selfie, en vroeg of ze 8 mei met me mee uit eten wilde in het Amstel Hotel (dat hoort ook bij de Libris: een diner bij de prijsuitreiking in een van de beste restaurants van Nederland, en dat komt OOK op tv, en godallejezus hoeveel grote camera’s gaan daar dan zijn), dus zij wist het nu, en ik belde het nummer dat in de instructiebrief stond en kreeg te horen dat ik NIEMAND mocht bellen, dus daarna belde ik mijn uitgever.

Nou ja, dat geheimhouden ging dus niet zo goed. Behalve dan dat ik wel hard zei dat niemand het op de sociale media mocht zetten.

Fase 3: naar het officiële gedeelte

Er bleek dus een officieel gedeelte bij de dag te zitten: om vier uur ’s middags zouden de shortlisters bekend worden gemaakt voor pers en genodigden, en ik wilde eerst niet gaan, want onhandig, nu we in de buitengebieden wonen, maar mijn uitgever zei dat het erbij hoorde en dat het leuk zou zijn. Dus ik vroeg mijn lieve buurman of hij me naar het station wilde brengen (mijn vrouw had de auto), en ik ging op weg naar de grote stad.

In een café dicht bij het zaaltje waar de pers al samendromde zat René Appel op de schrijvers te wachten.  Dat was leuk! We kwamen één voor één binnen, (alleen Arnon Grunberg was er niet) en we feliciteerden elkaar bijzonder welgemeend. We praatten tot we weg moesten; we liepen naar het zaaltje, en ook daar moesten we weer even wachten tot we op mochten. We werden één voor één aangekondigd, voor het verrassingselement, en ook dat deel was leuk en lief en een beetje klunzig.

(Daarna was er een borrel, waar we handen schudden met juryleden, redacteuren en uitgevers van de andere schrijvers, en dáárna (en toen en toen) gingen we eten met iedereen die er was van Das Mag en iedereen die er was van De Bezige Bij en dat was heel erg feestelijk.)

Fase 4: jezelf terugzien op televisie

Mijn vrouw haalde me af van het station, en dat was heel erg fijn en leuk en het deed denken aan vorig jaar, toen Schuld boek van de maand bij DWDD was geworden. We reden gezellig pratend naar ons huis, waar Willem nog over zijn nieuwe vriend Tonko aan het dromen was. En mijn grote liefde had natuurlijk een fles champagne in huis gehaald. We klonken, en we zetten de televisie aan, en we keken naar Nieuwsuur.

Samenvattend: je ziet mij onhandig de (halve) deur opendoen, je ziet Willem inderdaad zijn kop over de deur steken, je ziet mij op m’n crocs Willem wegdragen, en je ziet mij één zin zeggen.
De rest was onbruikbaar, denk ik.

Gelukkig zie je Jasper Henderson, de redacteur van Grunberg, héél erg enthousiast zijn over mijn boek, en dat maakte het eigen gestuntel allemaal draaglijk.

8 mei de uitslag. Live op televisie. Ik ga niemand vragen te kijken.

Geen reacties | Link | 21 maart 2017 | Categorie:

Ik wist niet meer wat ik over Paulien Cornelisse wilde vertellen

Een paar weken geleden moest ik voorlezen op twee scholen in Oss. Ik was geboekt door de plaatselijke bibliotheek, die haalden ieder jaar een keer of wat een schrijver naar Oss die ze dan voor de VWO-klassen van twee verschillende scholen neerzetten. Ik werd opgehaald bij het station door een aardige mevrouw, en in de auto roddelden we wat over de schrijvers die ze eerder had rondgereden.

Ik was nerveus, want ik had maar één keer eerder voor scholieren gestaan, en dat was dan nog voor scholieren die zich vrijwillig hadden opgegeven voor een literatuurkamp — nu ging het om gedwongen zitten en luisteren. En toen ik eenmaal de zaal binnenkwam waar het ging gebeuren, was het écht eng, want er bleken vier klassen bij elkaar gezet te zijn. Honderd paar ogen die zitten en stil moeten zijn, dat is een potentieel vat buskruit.

Ik haalde diep adem, pakte mijn aantekeningen erbij, en hakkelde me de eerste vijf minuten door. Er was gevraagd of ik iets over het vak wilde vertellen, dus ik had steekwoorden opgeschreven. Een kleine greep uit die steekwoorden:

– uitgever nodig – waarom?
– mijn moeder zou denken: tik veel woorden en hup naar de winkel
– heb je nog uitgevers nodig in de toekomst?
– Paulien Cornelisse
– vooralsnog: kwaliteitsstempel

Ik wist niet meer wat ik over Paulien Cornelisse wilde vertellen. Geen flauw idee.
Ik hakkelde me naar de steekwoorden aan het eind van de lijst:

– mijn thema: onvermogen
– over vroeger vertellen, Erik —> mijn moeder
– Voorlezen

Ik ging over vroeger vertellen, zoals mijn steekwoorden me instrueerden, en ik zei erbij: ik ga nu iets heel persoonlijks vertellen. En toen had ik ze.
Het was sowieso een goeie groep, hoor, ze waren in de eerste fase van mijn gehakkel heel beleefd aan het luisteren, maar toen ik het draaiboek losliet en ik, nou ja, ik zeg het gewoon, mezelf was, verdulleme, dat werkte.

Aan het einde van mijn verhaal (ik las nog voor uit Van dode mannen win je niet omdat dat zo lekker voorleest) kreeg ik nog een paar heel goeie vragen van zes of zeven leerlingen die die vragen van tevoren hadden verzameld, en dat werkte ook heel goed; via die vertegenwoordiging kreeg ik contact met alle leerlingen.

Toen we klaar waren, zei ik dat ik een heel toffe/gave/vette/lauwe uitgever heb en dat als iemand Schuld wilde hebben, ze dat moesten melden aan de docente van dienst, en dat ik dan gratis exemplaren zou regelen. Dat was heel dapper om te zeggen, maar ik ging ervan uit dat het om een stuk of zes boeken zou gaan.

Hup, door naar de volgende school. In de auto wist ik weer wat ik over Paulien Cornelisse wilde zeggen: dat zij als enige van Nederland geen uitgever meer nodig had. Maar wat zou dat die kinderen in godsnaam interesseren?

Bij die volgende school had ik weer zo’n grote groep, en ik liet mijn aantekeningen meteen helemaal achterwege — ik vertelde dat persoonlijke verhaal gewoon. En daarna weer: als je een boek wilt hebben, laat het weten. Wie weet, nog zes of zeven boeken, moet kunnen.

Deze week kreeg ik mail van die twee docenten uit Oss. De eerste mailde:

Het duurde even om bij alle klassen te inventariseren, maar we zijn eruit. In totaal willen 65 leerlingen van ons Schuld lezen.

En de tweede docent mailde:

De animo voor jouw aanbod is dermate groot, dat ik niet denk dat jouw uitgeverij daaraan kan/wil voldoen: 67 leerlingen willen graag een exemplaar van Schuld, 40 leerlingen een exemplaar van Van dode mannen win je niet.

132 lezers voor Schuld.
Linde, een van de heldinnen van mijn uitgever mailde terug: komt goed, 132 boeken naar Oss.

Zo tof/gaaf/vet/lauw is mijn uitgever dus 1.

En zo tof is het dus om voor te lezen op een middelbare school. Of zo vet/lauw/gaaf/etc kan het zijn, als je maar gewoon doet wat je het beste kunt: vertellen waarom je bent gaan schrijven. Zonder uit te willen leggen waarom Paulien Cornelisse geen uitgever meer nodig heeft.

Geen reacties | Link | 22 oktober 2016 | Categorie:

Dode mannen, de ‘trilogie’

Omdat Das Mag de leukste uitgever van Nederland is, hebben ze mijn eerste drie boeken van de Bezige Bij overgenomen. Volgende week komt er een bundel uit, met daarin De hondenkoning (2004), West (2007) en Van dode mannen win je niet (2014).

 

We hebben de bundel een ‘trilogie’ genoemd omdat omnibus een beetje oubollig klinkt, en omdat er wel degelijk samenhang in die boeken zit: er lopen een aantal personages rond die overlappend voorkomen, natuurlijk speelt het allemaal in Nieuw-West, en zo zijn er nog wel wat dingen te bedenken.

Ik ben er in ieder geval heel blij mee. Ik zit bij een uitgever die me waardeert, én mensen die me pas sinds Schuld kennen, kunnen nu die oude boeken lezen.

Fans van Zingende Ron: in West staat een lekker treurig lang verhaal met je lievelingsheld.

Geen reacties | Link | 21 oktober 2016 | Categorie:

Het ‘twittertarief’ voor de schrijvers van Das Mag

Mijn spiksplinternieuwe uitgever Das Mag probeert De Dingen anders te doen dan de gevestigde uitgevers, en één van die Dingen is de beloning van de auteur. Mensen schrikken zich over het algemeen een hoedje als ze horen wat een schrijver verdient aan een verkocht boek: 10% van de verkoopprijs.

Das Mag heeft geschaafd aan en geschoven met de kosten die ze kwijt zijn om de boeken te drukken, in elkaar te zetten, op te slaan en te vervoeren naar de winkels, en het is ze gelukt om ons, de schrijvers, 15% per verkocht boek te betalen. Klinkt nog steeds als weinig, maar stel je voor dat je een dikke bestseller hebt: dan ben je blij met die extra 5%.

Maar omdat Das Mag weet dat de wereld niet meer louter uit boekwinkels bestaat, is er nog iets moois geregeld: het ‘Twittertarief’, zoals het in de wandelgangen heet. Hoe dat werkt: ik zet een ‘affiliate link’ naar mijn roman Schuld op Twitter, Facebook of mijn website, naar de webwinkel van Das Mag, en als iemand op die link klikt en dan direct een boek koopt, krijg ik een whopping 22,5% per verkocht boek. Op moment van schrijven hebben al drie mensen dat gedaan, dus ik kan straks een hamburgermenu bij de McDonalds gaan halen.

3 kopers

Dit is zeker geen oproep om alleen maar via zo’n affiliate link te kopen, want ik vind het nog veel leuker als je naar favoriete boekwinkel gaat en Schuld daar aanschaft. Dit stukje is voornamelijk bedoeld om te laten zien wat Das Mag anders doet. Maar wil je Schuld online aanschaffen? Dan verdien ik 22,5% royalties als je dat via deze link doet, en dat geldt trouwens ook voor het e-book, dat maar 7 euro kost; óók iets wat Das Mag slimmer doet dan veel andere uitgevers.

Geen reacties | Link | 11 februari 2016 | Categorie:

Waarom ik overstap naar een andere uitgever

Das Mag, mijn nieuwe uitgeverij, leeft. Er is in ieder geval rumoer: mijn twee nieuwe bazen schreven een opiniestuk over wat ze allemaal anders gaan doen, en daar is een antwoord op gekomen van de gevestigde uitgevers: zo anders gaan jullie het helemaal niet doen, jong rapaille.

De gevestigde uitgevers hebben daar misschien een heel klein beetje gelijk in, weet ik niet, ik ben zelf geen uitgever; ik ben alleen maar zo’n schrijver die als een soort hulpbondscoach op de bank zit te mopperen dat het allemaal beter moet, en ik heb er verstand van zolang mijn gemopper in mijn eigen huiskamer blijft. Maar er is iets waar aan voorbij wordt gegaan in deze discussie: Das Mag heeft jonge lezers gevonden.

Lezen is weer hip, net als breien en koffie maken met een handmolentje. Straks is breien weer vergeten en heeft iedereen toch een Nespresso staan, maar lezen blijft fokking briljant. Als je eenmaal doorhebt hoe geweldig het kan zijn om een paar dagen in een boek te zitten, om naar huis te willen om dat boek weer op te pakken, hebben we je waar we je hebben willen.

En dat is wat Das Mag doet: ze halen jonge lezers binnen. Met hun leesclubfestivals in Amsterdam, Londen en Berlijn en hun zomerkampen waar ze jong talent bij elkaar zoeken (talent dat hun vrienden ook weer wijst op het bestaan van zoiets moois als lezen). En met wat voor dingen ze verder allemaal gaan verzinnen.

Misschien doen mijn nieuwe bazen de dingen op technisch vlak het allemaal niet eens zo heel anders dan de gevestigde uitgeverijen – ome Joost Nijssen is vast niet voor niets een beetje boos geworden – maar Das Mag is al op een plek waar heel weinig uitgevers zijn: in de wereld van de jonge lezer.

Een dikke sorry naar De Bezige Bij, mijn lieve, oude uitgever, die nog steeds heel goed is in boeken maken voor het publiek dat ze daar al hebben. Maar mijn boeken pasten daar kennelijk niet goed bij. Mijn laatste roman, Van dode mannen win je niet, werd behoorlijk de hemel in geprezen, maar qua verkoop gebeurde er weinig. En dat is waar ik een uitgever voor nodig heb: de verkoop.

Niet omdat ik er rijk van wil worden (jawel hoor), maar omdat ik boeken schrijf om gelezen te worden door de mensen van wie ik vind dat ze ze zouden moeten lezen. Ik denk dat maar een deel van die mensen in het publiek zit dat aangesproken wordt door de gevestigde uitgeverijen, en dat er nog een groot ander deel gevonden kan worden (of misschien al is gevonden) door mijn nieuwe uitgevers, Daniël van der Meer en Toine Donk.


Mijn volgende boek heet Schuld, en Das Mag gaat een mooie uitgeverij worden; maar we hebben nog mede-oprichters nodig. Investeer en krijg drie mooie boeken thuisgestuurd.

Geen reacties | Link | 22 oktober 2015 | Categorie:

De onthulling: ik ga naar uitgeverij ‘Das Mag’

In mijn eerdere berichten over het Volgende Boek — dat definitief Schuld gaat heten — heb ik een beetje om de boel heen gedraaid, en het zou nog heel even geheim moeten blijven, maar mijn vierde verschijnt bij een andere uitgeverij: Das Mag. Dat is gisteren bekendgemaakt door NRC,

Das Magazin is begonnen als een literair tijdschrift, en de mannen die dat tijdschrift hebben opgericht, Daniël van der Meer en Toine Donk, hebben het lef om mooie nieuwe dingen te proberen. Zo hebben ze bijvoorbeeld in november een leesclubfestival in Londen. En als je al eens op zo’n soortgelijk festival in Amsterdam bent geweest, weet je dat dat bijzonder gaat worden.

Dus als zij een uitgeverij oprichten (nog geen website om naar te linken, want het had nog even geheim moeten blijven), weet je als schrijver dat dat ook bijzonder gaat worden.

Ik had tegen de verslaggever van NRC gezegd dat het een geen-commentaardingetje was, voorlopig, dus ik zal hier ook niet te veel uit gaan weiden over uitgevers en hoe het allemaal is gekomen, maar ik kan wel zeggen dat ik heel blij ben met Das Mag. Het gaat een mooi avontuur worden. Met dit komende boek en alle volgende boeken.

Geen reacties | Link | 2 oktober 2015 | Categorie:

Tijdlijnen en poetsen in (werktitel) Schuld

De laatste keer dat ik over de vorderingen van boek 4 schreef, had ik verteld dat ik had ‘ingeleverd’, en inderdaad, er werd gejubeld, maar het jubelen was oprecht, en het voelde fijn. Het liefst zou ik van alles uit de mail van mijn redacteur willen citeren, als een kind dat een grote rode speelgoedauto heeft gekregen en het voortdurend aan de visite wil laten zien, maar dan verklap ik van alles, over het verhaal en over de spannende dingen om het nieuwe boek heen, dus ik hou me in.

Plot

Naast het jubelen waren er natuurlijk opmerkingen, en dat waren een paar opmerkingen die ik had verwacht en een paar opmerkingen die het verhaal heel erg helpen nog beter te worden. Een deel van die opmerkingen gaat over de tijdlijnen die er door mijn plot lopen.

Mijn vorige boeken hebben niet enorm veel plot in zich. Natuurlijk zit er een verhaallijn in, maar met dit nieuwe boek moet ik echt opletten wat ik laat gebeuren in hoofdstuk X, omdat ik in hoofdstuk Y iets corresponderends laat voorvallen.

There’s an app for that

Ik weet dat Ivo Victoria de muren van zijn schrijfruimte volhangt met papier om zijn verhaal duidelijk te houden, en Niels ’t Hooft gebruikt Excel-sheets, maar ik heb iets schrijf-specifieks gevonden: een app voor tijdlijnen.

Dat ziet er ongeveer zo uit (dit is een kleine uitsnede uit mijn hele tijdlijn):

Tijdslijn

En wat helemaal geweldig is: de tijdlijnsoftware kan integreren met mijn schrijfprogramma. Zodat ik, als ik mijn tijdlijn helemaal goed heb, binnen mijn schrijfprogramma (ik gebruik Scrivener) per hoofdstuk kan zien of ik dat hoofdstuk op het juiste tijdstip laat spelen.

De romantiek van het schrijven

Er zijn vast mensen out there die dit allemaal blasfemie vinden, waar is de romantiek van het schrijven gebleven, maar ik maak een zo goed mogelijk boek door de juiste gereedschappen te gebruiken.

Poetsen

Ik ben nu in de fase dat ik de opmerkingen verwerk, daar wil ik deze week mee klaar zijn. Dan gaat er weer gelezen worden, kijken of het boek helemaal klopt nu, en dan ga ik nog even flink poetsen. Schrijven is schrappen, dat is de bekende uitspraak, maar ik heb dit boek behoorlijk economisch geschreven. In het begin van het schrijfproces zijn er zeker scenes gesneuveld, maar dat was nog in de periode dat ik het verhaal aan het bouwen was. Toen ik het verhaal helder had, heb ik alleen maar doorgeschreven, en ik heb (nu) niet het idee dat er nog stukken uit zouden moeten. Poetsen gaat in dit geval bestaan uit meer kleur aanbrengen in scenes die ik nu nog kaal heb gelaten omdat ze nodig waren voor het plot.

De volgende keer…

De volgende keer dat ik een stukje schrijf over (werktitel) Schuld, wil ik een poging wagen te vertellen waar het boek over gaat. Ik denk dat ik het er in mijn nieuwsbrief wat openlijker over ga hebben, wat dieper inga op het thema, beetje onder ons, knus en gezellig. In die nieuwsbrief leg ik iets meer de ziel bloot. Als u interesse heeft in ontblote zielen, schrijf u in.

Dan ga ik nu verder met die tijdlijn.

Geen reacties | Link | 8 augustus 2015 | Categorie:

Werktitel: Schuld

Ik heb een eerste versie van mijn nieuwe roman ingeleverd. Inleveren kan voor mensen die niet weten hoe het boekenvak werkt klinken als linkeballen voor mensen die de Tour nooit kijken. Dat inleveren doe je bij je redacteur, en je redacteur jubelt dan (over het feit dat je hebt ingeleverd) en kijkt ernaar, en is tevreden en zegt dat je zo door moet gaan, of hij/zij stuurt nog een beetje bij waar er bijsturen nodig is.

Ik zit te wachten op het ga zo door, natuurlijk, want ik zit in de roes van het schrijven en het daarbij verbeelden dat dit toch wel een boek gaat worden dat alle andere boeken overbodig gaat maken (ook boeken van anderen, dus). Maar er is een kleine kans dat er wat bijstuurberichten gaan komen, en dat is ook prima; ik zit nu in een schrijfpauze omdat er gelezen wordt, en zo’n schrijfpauze helpt om weer wat vaste grond onder de voeten te krijgen.

De vierde roman heeft als werktitel Schuld, en er is een gerede kans dat dat ook de definitieve titel gaat worden. Bekt lekker, en zit al in mijn systeem.
Ik heb wel eens in een groepje converserende schrijvers gestaan die het hadden over goed verkopende titels, en die titels zouden woordcombi’s zijn die goed zouden werken als cadeau, zoals ‘Het cadeau’ of ‘De vriendschap’ of ‘Ik vind je lief’. In die serie zou ‘Schuld’ het niet goed doen.

Maar verdorie, we hebben het over literatuur!
Dus lieve schrijversch van Nederland: ik kom er (waarschijnlijk) aan met Schuld. Geen idee of er in het verleden romans zijn verschenen die zo heetten, maar voor de komende jaren is die titel van mij.

Ik ga nu nog niet vertellen waar het boek over zal gaan, ik wil een nette logline bedenken die het in een paar krachtige zinnen kan zeggen.

Schuld (of toch een andere titel) gaat verschijnen in november. Spannend!

Geen reacties | Link | 6 juli 2015 | Categorie:

Iedere schrijver heeft één Catcher

Over debuteren en de bildungsroman

Waarin de Tweede Bildungswet van Van den Berg wordt geïntroduceerd.

Met het laatste Das Mag-festival zat ik bij een leesclubje dat The Catcher in the Rye behandelde, en het was niet het allerbeste leesclubje ooit, omdat de schrijver verhinderd was en de BN’er van dienst, Kees de Koning, het allemaal maar ongemakkelijk vond dat we bij elkaar zaten omdat hij een lievelingsboek had aangedragen, en omdat de mensen die het meest aan het woord waren twee zussen waren die het net iets te leuk vonden dat zij de mensen waren die het meest aan het woord waren. Op een gegeven moment hadden ze het over hun neef en dan op zo’n manier dat het duidelijk was dat ze vergeten waren dat er twintig mensen om ze heen zaten die hun neef niet kenden.

Maar ik zat in die kring na te denken over schrijven, en over hoe je als schrijver maar één keer de kans hebt om je eigen Catcher te schrijven.

70 procent van de debuten is coming of age

The Catcher in the Rye is een behoorlijk archetypische coming of age-roman, natuurlijk. Puberjongen schopt tegen het volwassen leven aan, kort samengevat. De meeste mensen die gaan schrijven, doen dat omdat ze zelf zo’n verhaal willen vertellen. Zonder enkele empirische basis durf ik te zeggen dat 70 procent van de debuten coming of age is, en dat de helft van de overgebleven 30 procent coming of age een betere keuze was geweest voor de debutant.
Voor mij was dat ook zo: De hondenkoning was onversneden bildung.

Ik vind dat ook logisch: een eerste boek schrijven is in zichzelf al een vorm van volwassen worden. Ik had twee slechte romans in de la liggen, en als ik met één van die dingen was gedebuteerd, had ik bij die 15 procent gehoord die met het verkeerde soort boek literatuurlandje in was gestapt. Maar (uiteindelijk) een behoorlijk boek schrijven is heel erg leerzaam. Een jaar bezig zijn met hetzelfde personage, niet opgeven als je denkt dat het allemaal waardeloos is en jezelf temperen als je denkt dat je de wereld gaat veroveren met een baanbrekende roman — je groeit op met je personage.

Prima om mee te debuteren

Een stevige bildungsroman is wat mij betreft simpel en duidelijk van opzet: een ik-verteller van jonge leeftijd vertelt een lineair verhaal; aan het eind van het verhaal is de verteller volwassener dan hij of zij aan het begin van het verhaal was. Prima om mee te debuteren dus.

Maar als je eenmaal die (jong)volwassenheid hebt bereikt, moet je ook doorgroeien. Ik denk dat je als schrijver niet te lang kan blijven hangen in de bildung.

Een schrijver die zichzelf ontwikkelt gaat experimenteren met vorm en stijl, met perspectief — nou ja, met alles. Ik ben ondertussen bij mijn vierde roman aanbeland, de boel vordert gestaag, en damn, wat ben ik aan het experimenteren, jongens.

Een paar debuten waar de schrijver zich niet voor hoeft te schamen

Als mensen die ik in het wild ontmoet horen dat ik boeken schrijf, vragen ze soms met welk boek ze moeten beginnen, en ik zeg nooit dat ze dat bij het begin moeten doen. De hondenkoning is niet een boek waar ik nog heel trots op ben. Wat alleen maar goed is, denk ik, er zijn maar een paar debuten in literatuurlandje waar de schrijver zich niet op zijn minst een beetje voor hoeft te schamen.

Maar als ik volgens mijn eigen wetten leef, was De hondenkoning de enige kans die ik had om literair te bilden. Terwijl ik af en toe een boek in mijn handen heb waardoor ik zin krijg om weer zoiets te maken. En niet eens goeie boeken; ik had het met Tai Pei van Tao Lin bijvoorbeeld. Niet uitgelezen, maar mijn bildungszenuw begon ervan te jeuken.

De tweede bildungswet van Van den Berg

Omdat ik die wetten allemaal zelf uitvind, bedenk ik er nu nog één: als volwassen geworden schrijver mag je je nog één keer aan de coming of age wagen. Een goeie, degelijke roman, lineair verteld, vanuit een ik-verteller. Waarin je als schrijver meeneemt wat je in de romans ná je debuut geleerd hebt.

Bepaal voor jezelf wanneer je dat doet, of het na boek 4 of 5 of 10 is; de kwaliteit van de roman zal aangeven hoe volwassen je als schrijver bent geworden. Ik denk voor mezelf dat ik er na boek 5 aan toe ben.

Lullig voor de paar schrijvers die hun beste boek al met hun debuut hebben afgeleverd, ik weet het, maar voor hun is het leven toch al een groot tranendal na dat vroege pieken.

Geen reacties | Link | 17 juni 2015 | Categorie:

Sjamaan

Een probleem met fictie

Een essay over waarom ik fictie af en toe een raar ding vind. En fictie een raar ding vinden is een raar ding voor een schrijver.

Ik heb een probleem met fictie. En dat is lastig, als je romans schrijft.
Dat probleem is er niet altijd geweest; het kwam pas toen bij het verschijnen van mijn derde roman de achterflap iets te vaak werd betrokken in de recensies. Op de achterflap stond dat het verhaal in het boek was gebaseerd op iets dat ik als kind had meegemaakt, en de professionele lezers vielen over die verwijzing. Ik ben daar een tijdje boos over geweest, en die boosheid had een bijverschijnsel: ik vond romans die heel erg verzonnen waren plotseling raar. Het lukte me niet meer te zien wat de functie was van zo’n volledig uit de verbeelding ontstaan boek. Ik verwierp het verzonnen verhaal. Bah, humbug.
Dat heeft een tijdje geduurd; ik zat als een mokkend kind in een hoek het spelletje van de andere kinderen stom te vinden, en zoals dat dan gaat met mokkende kinderen: het heeft niet door het alleen zichzelf dwarszit.
Mijn acceptatie van het verzonnen verhaal kwam weer een beetje terug toen ik op een Grieks strand The Bone Clocks van David Mitchell las en daar in verzonk, zoals bij romans kan gebeuren. Een roman biedt een andere wereld buiten de gewone wereld, en The Bone Clocks was heel erg een andere wereld, en Mitchell had de knop van mijn suspension of disbelief weer op aan kunnen zetten. Niet dat het een briljant boek was: The Bone Clocks schiet in al zijn verzonnenheid regelmatig gierend uit de bocht, zoals dat dan heet, maar ik vergaf het Mitchell allemaal; ik was in for the ride.
Die teruggekeerde acceptatie nam niet weg dat het vreemd was: waarom zou een mens uren, bij elkaar misschien wel dagen bij een boek van 500 plus bladzijden, in een wereld willen stappen die door een ander verzonnen is? Zodra een roman door meer dan één persoon gelezen wordt, begint het meteen te ruiken naar een soort overbrengen van een religie, als een sjamaan die bij een kampvuur vertelt hoe de berg waar de stam onder woont zijn witte top heeft gekregen.
Met films kan ik het nog aan, het voorstellen waarom je je overgeeft aan iemands verzinsels: je geeft je anderhalf uur over aan kant en klare beelden, je kan — als je niet te arthouse bent gegaan toen je je kaartje kocht — je hersens even uitschakelen. Het is ontspanning. Maar een beetje roman lezen is werken.
Waarom zou je dat willen?
Daar worstel ik mee.

2.

Een stap dieper.
Sinds The Bone Clocks lees ik weer met plezier. En ik lees — ook met plezier — zwaarder spul dan David Mitchell. Want Mitchell kan je ook lezen op het niveau van die anderhalf uur durende film, natuurlijk. Dus dat deel van het probleem is opgelost. Nu naar het echte probleem.
Ik ben mijn vierde roman aan het schrijven.
Voor mijn vierde roman ben ik heel veel aan het verzinnen.
De eerste drie waren allemaal wel ergens gebaseerd op iets dat ik zelf had meegemaakt; alleen bij de laatste van die drie, Van dode mannen win je niet (De bezige bij, 2013), hadden we dat op de achterflap gezet omdat het relevant was, vond ik toen, en dat vind ik nog steeds: ik heb een gewelddadige stiefvader gehad en in dat derde boek vertel ik het verhaal vanuit mijn stiefvader. Moeilijke jeugden zijn er genoeg beschreven in de literatuur, moeilijke jeugden die worden besproken door de veroorzaker van zo’n jeugd zijn er veel minder.
Van dode mannen win je niet was voor mij vooralsnog een soort culminatie van dat persoonlijke verhaal; nu is het tijd verder te kijken. En in dit geval betekent verder kijken: verzinnen.
Ik heb voor het boek waar ik mee bezig ben een paar personages gepakt die ik al eerder op heb gevoerd in mijn tweede roman (West, De bezige bij, 2007), om niet te rigoureus te breken met mijn universumpje, en alles wat er in dit verhaal gebeurt, verzin ik.
Dat verzinnen is een traag proces, maar ik zou het niet moeizaam willen noemen. Ik heb in mijn schrijfleven, dat begon toen ik een jaar of veertien was, denk ik, een hoop verzonnen, dus het is niet vreemd voor me, hoe raar ik het nu ook vind. Als schrijvende puber vond ik verzinnen juist niet meer dan logisch. Ik wilde vooral SF-verhalen vertellen; mijn personages liepen rond op ruimteschepen. Dat je personages mee zouden kunnen maken wat jij zelf meemaakte, of dat ze iets mee zouden maken wat in ieder geval in een universum zou kunnen gebeuren dat dichtbij jouw eigen wereld lag, kwam toen nog niet in me op.
Het trage zit nu vooral in bedenken of het klopt bij wat ik wil vertellen. En ook dat is nieuw voor me: van te voren bedenken wat ik wil vertellen. Niet het letterlijke verhaal, natuurlijk, maar het thema dat ik duidelijk wil maken. Nadat ik drie romans had geschreven werd me duidelijk wat mijn thema is, en nu ben ik daar veel meer op voorhand mee bezig. Kan gevaarlijk zijn, want misschien ga ik erdoor kunstelen. Maar het zou me ook niets verbazen als ik nu een helder thema in mijn hoofd heb, en straks als het boek in de winkel ligt bedenk dat het eigenlijk heel ergens anders over gaat. Niet erg: dat voorkomt gekunsteldheid, denk ik.
Allemaal niet erg.
Maar ik denk net iets te vaak, terwijl ik mijn verzonnen verhaal zit te tikken: wat een fokking arrogante bezigheid is dat schrijven, zeg.
Ik voel me net iets te vaak die sjamaan bij dat kampvuur dat wil dat mensen naar zijn onzin luisteren.

3.

Door iets over schrijven te vinden, door er een mening over te hebben, plak ik die mening ook op andere schrijvers. Fokking arrogante gasten zijn het. Allemaal.
Maar dat zijn ze niet, natuurlijk.
Er zijn karrevrachten aan schrijvers aan te voeren voor wie die arrogantie wel geldt, maar zo heb je vast ook karrevrachten aan arrogante loodgieters. Of stukadoors, misschien is dat een beter voorbeeld; stuken is zo knettermoeilijk dat de arrogantie vast wel boven komt drijven bij de mensen die van zichzelf overtuigd zijn dat ze er goed in zijn. Net als bij schrijvers dus.
Maar er zijn genoeg schrijvers te bedenken bij wie die arrogantie niet bestaat. Die hun verhaal moeten vertellen. Alex Boogers bijvoorbeeld, die het een gekte noemt die langzaam opbouwt en er dan uit moet. Bij het schrijven aan zijn laatste boek is hij twee keer in het ziekenhuis opgenomen omdat zijn lichaam reageerde op die gekte.
Noodzaak. Het beruchte woord als het over schrijven gaat.
Als ik dat bij mezelf bekijk, gaat het niet om een gekte die langzaam opbouwt. Ik vind het lekker een mooi boek te maken, een goed verhaal, ik ben meer dan Alex B. met het schrijven bezig en met het ‘schrijver zijn’, met een mooie omslag kiezen en met het feestje als het boek klaar is. Waar ik bij mezelf die Noodzaak opmerk: dat thema waar ik het over had. Als ik bij alles wat ik ooit heb geschreven (verhalen en romans) eerlijk ga kijken naar waar het verhaal écht over gaat, zie ik dat ik eigenlijk altijd over hetzelfde schrijf, ook al dacht ik tijdens het schrijven dat ik nu met wel iets héél anders bezig ben.
Het feit dat ik een thema heb, bewijst die noodzaak, denk ik.
Goed; een noodzaak. Dat verklaart misschien waarom je de behoefte hebt 50.000 woorden te tikken, maar moeten andere mensen daar het slachtoffer van worden? Moet je zomaar iets kunnen verzinnen en verwachten dat andere mensen daar hun tijd in gaan steken?

4.

Tijd om eerlijk te zijn tegen mezelf.
Twee dingen:

  1. Dat laatste boek, Van dode mannen win je niet, daar stond niet op de achterflap: dit boek is autobiografisch. Er stond dat ik een gewelddadige stiefvader had gehad en dat ik in zijn huid was gekropen. Ik heb tachtig procent van dat boek verzonnen. Dat ik zo boos werd op fictie kwam alleen doordat een aantal beroepslezers mij ervan beschuldigden dat ik geen fictie had geschreven, of dat ik dat althans op de achterflap beweerde.
  2. Iemand vertelde me onlangs dat ze dat boek had gelezen en er, terwijl ze ‘erin’ zat, snel voor naar huis ging om verder te kunnen lezen. (Ik high-fivede mezelf in gedachten.)

Dus ik heb dat boek verzonnen, en het blijkt dat mensen er graag hun tijd in steken. En als ik eerlijk ben: dat is verdomd lekker.

5.

Moet je zomaar iets kunnen verzinnen en verwachten dat andere mensen daar hun tijd in gaan steken?
Als David Mitchell dat had gedacht, had hij me een mooi boek ontnomen. Als Alex Boogers dat had gedacht, had hij me een bijzondere ervaring ontzegd met zijn Alleen met de goden, waarin ik veel van mezelf herkende.
Ik heb de sjamanen nodig. Niet iemand bij een kampvuur die me vertelt waarom ik bang moet zijn als de donder over het veld rolt en de bliksem inslaat, maar sjamanen die me met moderne verhalen vertellen over het leven nu of me juist weghalen bij dat leven en me op die manier ook helpen.
Ik kies ervoor naast die sjamanen te zitten en naar hun verhalen te luisteren. Ik zet mijn probleem met fictie opzij. Dat probleem is een probleem van een verongelijkt kind.

6.

Ik ben zelf ook een sjamaan. Ik vertel verhalen aan dat kampvuur omdat ik verhalen heb waarvan ik vind dat ze gehoord moeten worden, dat ze geloofd moeten worden. Of een verhaal, dat ik in meerdere vormen vertel.
Dat verhaal is gebaseerd op iets dat ik mee heb gemaakt, en ik gebruik steeds meer fictie om dat verhaal te vertellen. Ik moet accepteren dat ik fictie nodig heb. Fictie is het smeermiddel om mijn verhaal over te brengen. Ik ben een sjamaan, en dat idee moet ik accepteren en omarmen, en ik moet de best mogelijke boeken schrijven om mijn verhaal te vertellen.
Als je schrijft, geloof dan in het schrijven.

Geen reacties | Link | 16 april 2015 | Categorie:

Nieuws, allerlei

1: Een tweede druk

Tweede druk 'van dode mannen win je niet'Van dode mannen win je niet heeft een tweede druk. Dat is mooi nieuws, een ruim jaar na de eerste persing. Ik ben er blij mee, trots op, van alles. We hebben een paar mooie quotes uit de recensies achterop gezet.

VDMWJN was een paar weken niet te krijgen, nét in de periode dat dit mooie boek op de longlist voor de AKO Literatuurprijs stond, maar u kunt nu weer naar de boekhandel rennen en eisen dat het ingekocht wordt.

2: Een verhaal in Das Magazin

Als u toch naar de boekhandel gaat, kunt u meteen het laatste exemplaar van het hipste tijdschrift van Nederland, Das Magazin, meenemen. Er staat een verhaal van mij in. Dat verhaal staat ook op Blendle; u kunt het lezen voor 75 cent.

3: een essay in Tirade

Hipheid is niet alles, en daarom staat er ook nog een lap tekst van me in Tirade. Martijn Knol vroeg of ik een essay over de film Jaws wilde schrijven. Arjen Fortuin noemde mijn essay een paar weken terug in zijn column in NRC en zei dat het geweldig was. Of gewoon goed, dat ben ik een beetje vergeten.

4: Een brief aan Malcolm Lowry

under-the-volcanoOok in de winkel: een serie jubileumuitgaven van Grote Namen die de Bezige Bij in huis heeft. Ik mocht een nawoord schrijven bij Under the Volcano van Malcolm Lowry, in de vorm van een brief aan. Als ik later een grote naam ben: doe dat niet bij mij! Ik vind dat maar gek. Maar ik vond het wel bijzonder dat ik het mocht bij ome Malcolm. Under the Volcano was letterlijk het eerste boek in het Engels dat ik kocht voor mijn boekenkast.

5: Een podcast van Niels ’t Hooft

Vriend en schrijver Niels ’t Hooft is een serie podcasts aan het maken waarin ie schrijvers interviewt over hun werkwijze. Ik mocht de serie aftrappen en het is een leuk gesprek geworden. Je hoort ons enthousiasme over het schrijven, denk ik, en misschien vinden mensen die zelf schrijver willen worden het leuk om te horen hoe ik bepaalde zaken aanpak.

6: De slaapservice bij Opium Radio

Een tijdje terug heb ik tien korte stukjes ingesproken die ergens in de komende tijd te horen zijn bij Opium Radio. Ik weet alleen niet wanneer. Maar geen nood: het waren allemaal stukjes die u al kende van de cursiefjes.

Geen reacties | Link | 5 oktober 2014 | Categorie:

Longlist/tiplijst AKO-prijs

Van dode mannen win je niet, mijn laatste roman, staat op de longlist/tiplijst van de AKO Literatuurprijs. De shortlist wordt eind september bekend gemaakt. Zou heel cool zijn als ik dáár ook op zou staan, maar dit vind ik al een behoorlijke erkenning.

Geen reacties | Link | 13 september 2014 | Categorie:

Angst voor verkluuning

Onderstaand stuk ramde ik eind 2013 uit mijn toetsenbord, behoorlijk boos, nadat ik een artikel van Wilma de Rek in de Volkskrant had gelezen. Dat artikel heb ik beschikbaar voor de context, maar ik heb het wel gepikt van de site van Volkskrant, dus lees het snel voor de copyrightpolitie op mijn stoep staat.
Ik mailde dit stuk naar de Volkskrant, en ik kreeg een sportief mailtje terug van Wilma, die chef boeken is aldaar. Ze zou me erover bellen, maar ze was op vakantie, en na een tijd was het momentum voorbij en zou het gek zijn als ze het nog zouden plaatsen. Maar de inhoud geldt nog steeds, wat mij betreft. Komt ie:

Het moet met Kluun begonnen zijn.
Kluun heeft met zijn ‘Komt een vrouw bij de dokter’ flink wat schade aangericht voor iedereen die een boek schrijft en erbij vertelt dat het autobiografisch is. Daar kan Kluun verder niets aan doen; het zijn de beroepslezers die er boos om werden en vervolgens een verbod op (het vermelden van) autobiografische elementen uitvaardigden.

Daar hebben mijn uitgever en ik niet bij stilgestaan toen we de tekst voor de achterflap voor mijn laatste roman ‘Van dode mannen win je niet’ (Bezige Bij, 2013, vanaf hier: VDMWJN) bedachten. VDMWJN is deels gebaseerd op autobiografische gegevens. Vermelden dat het boek gebaseerd was op Echt Gebeurd zou vast helpen bij de verkoop, want lezers zijn dol op Echt Gebeurd. Amateurlezers dan, want beroepslezers blijken ervan te gruwen. En volgens mij komt dat door die malle Kluun.

Kluun had iets opgeschreven wat ie zelf had meegemaakt en hij verkocht als een tiet. Maar: zijn boek was volgens de beroepslezers slecht geschreven, en de combi van slecht geschreven/goed verkopen was voor literatuurland reden om Echt Gebeurd als vloeken in de kerk te gaan zien. Vóór Kluun was dat autobiografische geen probleem, na Kluun was echt gebeurd een besmet begrip. Literatuurland is bang geworden voor verkluuning.

“Waarom is dat belangrijk?”

Bij de eerste interviews over VDMWJN merkte ik dat al: de interviewers stelden hun eerste vraag over het waarom van die vermelding. “Waarom vind je het belangrijk dat de lezer dat weet?” Daar antwoordde ik eerlijk op dat dat vooral voor de marketing was. Goed besproken worden is geweldig (dat is het echt), maar doorbreken bij een groot publiek lijkt me ook aangenaam. En dan heb ik zelf geen moeite daar wat wapens voor in te zetten die door Literatuurland tegenwoordig kennelijk als not done worden gezien. Bovendien vind ik dat het de lezer kan helpen bij het duiden van een verhaal, en het geloven in de noodzaak van het verhaal.

Het verhaal zoals het gebeurd is: mijn vader ging dood toen ik twaalf was, mijn moeder rouwde een jaar, en leerde toen een nieuwe man kennen. Die man bleek niet zo leuk te zijn als mijn moeder hem inschatte: als hij dronken was, sloeg hij mijn moeder in elkaar. Om haar te treiteren vertelde hij dat hij zo al heel veel vrouwen had gehad. Wij zijn na twee jaar terreur uit ons huis gevlucht voor hem. Die periode was, zacht gezegd, niet leuk.

Het verhaal heb ik heel anders opgeschreven: VDMWJN wordt verteld vanuit het perspectief van die man. Ik beschrijf delen van wat wij met hem mee hebben gemaakt en ik laat veel weg, en ik heb er zo’n zeventig procent bij verzonnen. Ik probeer zijn terreur door zijn ogen te laten zien. En ik zeg nog een keer: het verhaal wordt verteld vanuit de man die zijn vrouwen mishandelt, niet vanuit een slachtoffer.

Fictie maken

Ik heb dus fictie gemaakt van iets dat ik heb meegemaakt. Ik heb dat fictie maken nodig gehad: ik wilde weten wat die man bewoog om mijn moeder (en veel vrouwen voor en na haar) in elkaar te slaan, omdat zijn woede heel veel invloed heeft gehad op mijn leven. Ik denk dat ik niet was gaan schrijven als ik die kutperiode niet had meegemaakt. Noodzaak dus. Dat wordt in Literatuurland vaak als belangrijk gezien.
Maar nogmaals: ik heb geen jankerige memoires geschreven, ik heb een roman gemaakt.

Maar ja: die achterflap.
Ik heb in De Groene en Vrij Nederland (bladen voor lezers van Literatuur) heel erg mooie veren in de kont geprikt gekregen, maar beide recensies begonnen met de opmerking dat de recensent het boek aanvankelijk opzij had gelegd wegens die paar zinnen op de achterflap.
Fair enough; uiteindelijk hebben ze het boek gelezen en geduid en geprezen wat ik heb gedaan.

Wilma leest niet voorbij de achterflap

Wilma de Rek, chef boeken van de Volkskrant, doet niet aan voorbij de achterflap lezen, zo maakte ze in Vonk (28/12) duidelijk. Ze schreef een artikel met de titel ‘Zonder verbeelding zijn we nergens’ waarin ze zonder echt een punt te maken miept over de media en de schrijvers die het over het autobiografische gehalte van hun werk hebben. Eerst vertelt ze over de ervaringen van een vriend/kennis/partner die bij interviews kennelijk altijd de vraag kreeg of zijn boek autobiografisch was (ik maakte het dus geheel anders mee), dan noemt ze Isa Hoes die bovenaan de Top 60 staat (waar je geen literatuur voor geschreven hoeft te hebben, met een kookboek kan je er ook terechtkomen, dus Isa Hoes valt niks kwalijk te nemen), en daarna komen een aantal schrijvers aan bod die hun eerste boek hebben geschreven op basis van Echt Gebeurd. Kluun natuurlijk, en Myrthe van der Meer, die volgens Wilma de Rek na dat eerste boek allebei door het ijs zakten, en Franca Treur die de publicatie van haar tweede boek uit moest stellen — alsof dat godbetert een argument is: dat uitstellen betekent kennelijk dat het een slecht boek moet zijn, volgens De Rek.
En dan na dat rijtje haalt ze die vermaledijde flaptekst van mij aan. Ze maakt zuchtend haar zin niet eens af.

Hoe het wel moet volgens Wilma

Daarna komt ze met een voorbeeld van hoe het wel moet: Simone de Beauvoir en Hella Haasse verwerkten hun ervaringen namelijk, let op, in fictie.
Toen ik dat las, ging ik weer even terug naar haar stukje over mijn flaptekst. Ik was lichtjes verbijsterd. Als Wilma de Rek, Chef Boeken van De Volkskrant, de moeite had genomen alleen al de eerste zin van mijn roman te lezen, had ze onmiddellijk gezien dat ik precies had gedaan waar zij om vroeg in haar stuk: ik had van een particuliere ervaring fictie gemaakt. Ik was alleen zo stom geweest twee zinnen op mijn achterflap te wijden aan het feit dat er Echt Gebeurd achter zit.

Bang voor Verkluuning

Literatuurland is bang voor verkluuning, dus. De frustratie is misschien begrijpelijk als het je dwars zit dat (vermeende) slechte boeken succes hebben en goede boeken niet, maar Literatuurland moet onderhand toch weten dat Kluun en Gijp en heel veel tinten grijs dat succes buiten de ‘normale’ boekenlezers vinden. Het wordt tijd dat Literatuurland die lezers van buiten die denkbeeldige grens welkom heet, en mij op mijn achterflap laat zetten dat mijn boek is gebaseerd op Echt Gebeurd. Er zijn meer boeken in Literatuurland wel dan niet gebaseerd op Echt Gebeurd. De Beauvoir en Haasse gebruikten autobiografische elementen in hun romans, vertelde De Rek zelf al, net als Reve, Gerbrand Bakker, Abdelkader Benali — nou ja, een lijst van schrijvers oplezen slaat eigenlijk nergens op. Vrijwel iedere schrijver van goede boeken blijft namelijk dicht bij huis, al is het maar in een beschrijving van je hoei-roepende moeder, een boerderij, de slagerij van je vader of de klappen die je moeder kreeg.

Daar komt nog bij: toen ik vroeger bij het lezen van mijn literatuurlijst alleen de flaptekst van een boek had gelezen en vervolgens dacht dat ik wist waar het boek over ging, kreeg ik genadeloos op mijn sodemieter.
Literatuurland zou beter moeten weten.

Geen reacties | Link | 28 januari 2014 | Categorie: